Союз МС-18 успешно достигна до МКС

371 прочитания

Космическият кораб Союз МС-18 успешно достигна до Международната космическа станция (МКС), след като бе изстрелян по-рано днес, 9 април 2021 г. от космодрума Байконур.

Корабът носи личното име „Ю. А. Гагарин” в чест на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса. Командир на кораба е Олег Новицкий, а на борда oще е и Пьотър Дубров и астронавта Марк Ванде Хей. Първите двама са от „Роскосмос”, а Марк Ванде Хей е от NASA.

Стартът стана в 12,42 часа местно време време (10,42 часа в България) от 31-ва площадка на космодрума в Байконур, Казахстан. Космическият кораб бе изстрелян с ракета-носител Союз-2.1а.

Стартът премина абсолютно нормално, а самият полет стана по т.нар. „свръхбърза” траектория за скачване с МКС. Това се случи след само две орбити около земята и точно три часа и 22 минути след старта, корабът „Ю. А. Гагарин” се скачи с МКС. Люковете бяха отворени няколко часа по-късно и екипажът на Союз МС-18 се присъедини към седемте космонавти и астронавти, намиращи се в момента на станцията.

Марк Ванде Хей се присъедини официално към екипажа на Союз МС-18 само месец преди старта, макар и той да тренираше за това още от началото на 2021 г. Първоначално, екипажът на кораба щеше да е изцяло руски, но NASA се договори за място чрез частната американска компания Axiom Space. Тя купи мястото от „Роскосмос”, а в замяна, NASA ще ѝ даде едно място на свой космически кораб през 2023 г.

Няма яснота колко ще продължи мисията на двамата руски космонавта и американецът. През октомври тази година с МКС ще се скачи Союз МС-19, но се предполага, че на борда му ще има един професионален космонавт, плюс актриса и режисьор, които ще заснемат кратък филм на борда на станцията. Седмица по-късно, Олег Новицкий ще върне филмовия екип на земята с Союз МС-18, а Пьотър Дубров и Марк Ванде Хей ще останат още на борда на станцията, като е възможно двамата да се върнат едва през следващата пролет.

Тези планове, обаче все още са полуофициални и официалната информация от „Роскосмос” е че полетът на Союз МС-19 ще е с изцяло руски професионален екипаж. Преди полета Ванде Хей потвърди, че няма твърда дата за завръщането му и то може да се проточи, но ветеранът астронавт заяви, че се вълнува от продължителния космически полет, който му предстои.

NASA се опитва да се презастрахова, като осигурява непрекъснатото присъствие на астронавт на борда на МКС. Официалната концепция на агенцията включва полети на разменни начала – руски космонавти да летят на американски космически кораби, а американски астронавти да летят на Союз. Това ще става на основата на бартер, но официална договорка за това няма.

На 17 април се очаква на земята да се върне тричленния екипаж на Союз МС-17, а на 22 април със станцията да се скачи екипажът на мисията Crew-2. Четиримата астронавта от Crew-1, които в момента са на МКС, ще се върне на 27 април.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов успешен полет за New Shepard
Следваща публикация
В пълна мъгла, Starship гръмна пак
371 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Нов успешен пуск на Falcon 9

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…
Меню