Независим доклад поставя под въпрос мисията на NASA до Марс през 2033 г.

744 прочитания

Независим доклад, поръчан от NASA, поставя под сериозно съмнение възможността на агенцията да изпрати хора към Марс през 2033 г. Това пише за доклада SpaceNews.

Докладът е бил завършен преди на 26 март 2019 г. вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да поиска от NASA до 2024 г. хората да се завърнат на Луната. Въпреки това, докладът дава свеж поглед към техническите предизвикателства и финансовите измерения на мисия до Марс.

С изготвянето на независимия доклад NASA е натоварила научния институт STPI (Science and Technology Policy Institute) и той е свързан със заръката на Конгреса на САЩ NASA да извърши оценка за това до колко е възможно първият полет до Марс да стане факт през 2033 г.

NASA е поискала от STPI да използва настоящата стратегия на агенцията за усвояване на космическото пространство, която включва използване на тежката ракета-носител SLS, космическия кораб Orion, окололунната станция Gateway и създаването на междупланетния космически кораб DST (Deep Space Transport).

Докладът стига до извода, че дори и при нормално финансиране е нереалистично да се очаква, че NASA може да достигне до Марс през 2033 г. Анализът извършен от научния институт показва, че най-ранната възможна дата (отчитайки и прозорците за старт на полета заради сближаванията на Земята и Марс) е 2037 г.

Докладът отчита огромния технологичен риск, най-вече с космическия кораб DST, както и нуждата от сериозни тестове на всички системи за дългия полет на космически кораб. За да стане факт полета през 2033 г., още през 2022 г. трябва да започнат изпитанията на критично важни за мисията системи, което е малко вероятно.

Освен това, в доклада се отчита, че работата по DST трябва да започне още през 2020 г., което обаче няма как да стане, защото в бюджета на NASA няма пари за това.

Според доклада, цената на мисия до Марс през 2037 г. ще бъде $120,6 млрд. от тях, $33,7 млрд. са вече вложени в разработката на SLS и Orion, както и друго съпътстващо оборудване. Стойността на разработката на DST е оценена на $29,2 млрд., но е разписано, че тя е изключително груба, тъй като точните характеристики на този космически кораб още не са уточнени.

SpaceNews пише, че докладът се приема хладно в Конгреса на САЩ, защото той вече отразява остаряла реалност, която отчита, че хората ще се завърнат на Луната през 2028 г., а не през 2024 г., каквито са актуализираните планове на САЩ. Въпреки, че мина почти месец от заръката на вицепрезидента Пенс, за сега е много малко известно, как NASA смята да изпрати астронавти до Луната след само пет години. Възможно е това ускоряване да повлияе и на бъдещата мисия до Марс.

Свързани теми

Предишна публикация
Два успешни старта за Союз-2 в един ден
Следваща публикация
Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon
744 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

646 прочитания

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

588 прочитания

Falcon 9 изведе нов космически телескоп за търсене на екзопланети

Ракетата носител Falcon 9 успешно изведе на орбита нов космически телескоп TESS на NASA, който е предназначен да търси планети извън Слънчевата система. Изстрелването стана факт вчера, 18 април 2018 г.

5 прочитания

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

488 прочитания
Меню