Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

678 прочитания

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Според изданието, за средата на този юни се е планирало подписването на общо четири договора между Германия, Франция и изпълнителите на проекта, което да постави фактически старт на работата по FCAS. Системата от системи, в чийто състав ще влиза боен самолет, различни безпилотни апарати и въоръжение от ново поколение. FCAS трябва да влезе на въоръжение преди 2040 г. и основната му задача е да пази способностите на европейската индустрия.

Договорите трябва да са с Dassault, за създаване на боен самолет (т.нар. NGF), с Airbus, за създаване на безпилотните системи и с двигателостроителите MTU и Safran за работа по двигателя. През февруари тази година вече бе подписан договор за концептуална работа по проекта.

Но преди подписването на тези договори, което в идеалния случай трябва да стане в рамките на авиационното изложение в Бурже, което се планира за средата на юни 2019 г., трябва да се преодолеят две съществени стъпки – изработка на единен експортен режим за въоръжението, което ще се създава съвместно и изглаждане на отношенията в рамките на проекта за създаване на нов основен боен танк.

„В следващите няколко седмици искаме да подпишем договорите за създаването на демонстраторите във връзка с проекта за нов боен самолет. Колкото до новия танк, все още имаме да изчистваме неща около структурата на проекта”, заявява наскоро френският военен министър Флоранс Парли.

Минаха почти две години, откакто през юни 2017 г. германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха за съвместна работа по редица военни проекти, но процесите не вървят с много голяма скорост.

Според Handelsblatt, Airbus и Dassault, двете компании, които ще работят заедно по FCAS, чакат вече от месеци да получат реални договори, които ще им позволят да стартират същинската работа по проекта. Вестникът съобщава обаче, че Франция е поставила условие двете страни да се споразумеят за танковия проект, преди да бъде подписано каквото и да е било по FCAS.

Танковият проект трябваше да се създава от KMW+Nexter Defense Systems – компания, която се създаде от обединението на германската Krauss-Maffei Wegmann и френската Nexter. Но Германия сега настоява в работата да се включи и друг германски оръжеен гигант – Rheinmetall. Това според Франция ще изкриви равнопоставеността, но според Германия ходът е логичен, тъй като изначално Германия трябва да е водеща държава в танковия проект, а Франция да е водеща в авиационния.

Далеч по-сериозен, обаче е проблема с желанието на Германия за сериозни рестрикции за това, на кого могат да се продават оръжията създадени съвместно. Германия налага сериозни ограничения за това и налага фактически оръжейни ембаргота срещу различни страни, като например Саудитска арабия.

За Франция, експортът на въоръжение е изключително важен, защото не може да се разчита само на европейския пазар, който не само че е ограничен, но и САЩ заграбва сериозна част от него.

Свързани теми

Предишна публикация
Leonardo пласира AW149 в Египет
Следваща публикация
Пет компании ще се състезават за създаването на нов боен вертолет за САЩ
678 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter

Испания най-вероятно ще замени своите остарели F/A-18 Hornet с новопроизведени Eurofighter. Това е заявил министърът на отбраната на страната Анхел Оливарес, цитиран от местни медии.

Меню