Летец от вертолетната авиация преминава в резерва

347 прочитания

Днес, 24 февруари 2021 г., майор Драгомир Колев направи последния си полет на вертолет AS 532AL Cougar и беше изпратен в запаса на строй пред щаба на военно формирование 32040 – Крумово. Това съобщиха от 24-та авиобаза.

На събитието присъстваха заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и командирът на 16-та ТРАГ – Враждебна полковник Филип Ангелов. Заместник-командирът на 24-та авиационна база полковник Иван Николов благодари на майор Колев за отдадеността и професионализма по време на неговата над 30-годишна служба в авиобазата. Също така пилотът получи награда от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров за приноса му за развитието на вертолетната авиация и отличното изпълнение на поставените задачи.

Майор Драгомир Колев е завършил ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1990 г., а след това има курс за командири на звена във ВВВУ през 1999 г. и курс за квалификация – Командири на ескадрили и на зенитно-ракетен дивизион от ВВС във Военна академия “Г. С. Раковски” през 2012 г. Той е летец-пилот първи клас с над 1300 летателни часа и е летял на самолет L-29 и вертолети Ми-2, Ми-17 и AS 532AL Cougar. Цялата му военна кариера е преминала в 24-та авиационна база, като последно заема длъжност Инспектор по летателна подготовка в отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност”. Има награди от Министъра на отбраната, Командващия ВВС и командира на военно формирование 32040 – Крумово, се казва още в официалното съобщение.

На очи се набива общият нальот на офицера – 1300 часа за 30 години офицерска служба, плюс обучението в Долна Митрополия. Предвид, че той е излязъл от военновъздушното училище с минимум 200 часа, значи че останалите 1100 часа във въздуха е направил за 30 години служба или средно по 36 – 37 часа на година. Определено много скромен показател, показващ нивото на летене на военната авиация в последните десетилетия.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов летя на Су-25
Следваща публикация
ВВС с годишен анализ за 2020 г.
347 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Репетициите за въздушния парад завършиха

Днес, 3 май 2019 г., репетициите на въздушния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, приключиха. За понеделник се планира над над София да преминат практически всички изправни типове самолети и вертолети, с които разполага българската военна авиация.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Меню