Leonardo пласира AW149 в Египет

3K прочитания

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Поръчката е за 20 вертолета с опция за още 10. Машините са предназначени за ВМС на Египет. От италианския производител Leonardo са отказали да потвърдят или отхвърлят новината.

Вертолетът на египетска служба ще се използва за операции по търсене и спасяване, както и за превоз на войници, включително и от палубата на десантни кораби.

По непотвърдена информация, AW149 е бил избран в конкуренция с по-скъпия и сложен NH90, който се произвежда от консорциума NH Industries.

AW149 бе стартиран през 2006 г., като уголемена военна версия на AW139. Вертолетът прави първи полет през ноември 2009 г., но практически не успява да натрупа поръчки. Единствената друга сделка с машината е с Тайланд за пет машини.

Италианските въоръжени сили имаха интерес към AW149, но в крайна сметка те продължават да поръчват по-малкия AW139 в ролята на въртолет за търсене и спасяване в мирно време и AW101 за бойно търсене и спасяване.

От своя страна, цивилната версия AW189, има не лош търговски успех на цивилния и парацивилния пазар. Вертолетът лети от 2011 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части
Следваща публикация
Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Меню