Гърция иска да предостави военновъздушни бази на САЩ

716 прочитания

Гръцкото правителство е предложило да предостави свои авиобази за самолети на ВВС на САЩ в светлината на охладняващите отношения между Съединените щати и Турция. Това съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

Според вестникът, гръцки и американски официални лица са обсъждали в авиобаза Лариса, Централна Гръция, да се разположат за постоянно въздушни танкери KC-135 и безпилотни апарати. В същото време се е осъждало и задълбочаването на ученията между двете страни.

ВВС на САЩ са отказали официален коментар за използването на гръцки бази, но са потвърдили, че Гърция е предложила да се задълбочат двустранните военни учения. Пентагонът също е отказал официален коментар, но е отбелязал, че през миналата година за няколко месеца в Лариса са били базирани MQ-9 Reaper.

Идеята за съсредоточаване на усилията на САЩ към задълбочаване на партньорството с Гърция, на фона на охладнелите отношения с Турция бе изказана още през миналата година от тогавашния секретар по отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Според Kathimerini, сред обсъжданите идеи е разполагането на RQ-4 Global Hawk в Лариса, както и преместването на танкерите KC-135 от турската авиобаза Инджерлик в Лариса. Тези танкери поддържат операциите на САЩ над Близкия изток.

Според вестникът, разполагането на безпилотни апарати за сега изглеждали малко вероятно, но преместването на танкерите изглеждало реалистично.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A
Следваща публикация
Полетите с B-1B са възстановени
716 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

B-1B не лети вече трета седмица

Бомбардировачите B-1B от състава на ВВС на САЩ не летят вече трета седмица, след като бяха открити проблеми с катапултната им система. Командирът на Ударното командване на ВВС на САЩ, обаче вече е одобрил план за справяне с проблема. Това съобщава Air Force Magazine.

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Меню