Утре в София каца НАТО-вски AWACS

112 прочитания

Статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) ще се състои утре, 5 юни 2018 г. на летище София. Това съобщават от МО.

Посещението е израз на ангажираността на НАТО към сигурността на Югоизточния регион на Европа. Събитието е по повод включването на България в кампанията „We are NATO“.

Очаква се самолетът AWACS да се приземи в 12,30 часа на летище София. Изявления за представителите на медиите ще направят бригаден генерал Карстен Щойе – командир на компонента E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО в Гайленкирхен и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Това не е първото посещение на НАТО-вски AWACS. Първата визита датира от далечната 1998 г., последвана от още една през 2001 г., в рамките на учението Кооператив кий. През 2003 г. в България пък дойде британски E-3, отново в рамките на Кооператив кий.

НАТО разполага с 16 броя E-3A AWACS, които се базират в Гейленкирхен, Германия. Самолетите формално носят люксембургска регистрация, но се експлоатират съвместно от 15 страни-членки на НАТО – Белгия, Дания, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Турция, Румъния, Канада и САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Морска подготовка за вертолетната авиация
Следваща публикация
Лек самолет се разби край летище Казанлък
112 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.

Рекордните 15 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2019 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2019 г.

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Меню