Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена

2K прочитания

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС направи остър коментар по повод интервюто, което заместник-министър Атанас Запрянов даде вчера, 5 май 2019 г. Според Стоянов, въпреки заявленията на заместник-министъра за сериозно пазарене и незадължителност на сделката, точно той е от хората, които се опитват да прекарат сделка за F-16 на всяка цена.

Стоянов публикува коментара си в социалната мрежа Facebook. В него той разкрива и факта, че доклада на политико-военната група, която работеше по сделката е бил подписан с особено мнение от участващите летци.

Публикуваме целия коментар с редакторски намеси:

„Запрянов беше и си остава един от хората, които се стремяха да има договор на всяка цена! И сега не е на други позиции! Как иначе заместник-министърът ще обясни, че ръководената от него политико-военна група състави документ с чието съдържание 2/3 от участващите летци не се съгласиха и са го подписали с особено мнение? Нима се купуваха компютри за Министерството на външните работи или обзавеждане за къщата за гости за единия от членовете от тази група, а не самолети на които да летят същите тези летци? Въпреки това, г-н Запрянов внесе нефелния доклад, независимо от мнението на летците! Надявам се от съдържанието на този доклад, а и като цяло от проведената процедура, да се заинтересуват компетентните органи!
Пет месеца след като стана ясно, че ще се доставя F-16 (на 2 декември 2018 г. г-н Цветанов го обяви от САЩ), г-н Запрянов стигна до заключението, че „цената на този проект, начинът на нейното заплащане може да повлияе на другите два проекта“. По FMS всичко се заплаща авансово.
Преди няколко дни, министърът на финансите предостави информация, че бюджетният излишък е над 2 млрд. лв. (напълно нормално за началото на годината, така беше и по време на служебния кабинет). Защо ли тогава г-н Запрянов е загрижен, финансовите средства са налични? Защо тогава да плащаме на вноски? План 2024, няма как да постигнем 2% от БВП през 2024, освен ако не се заделят допълнителни средства за бюджета на МО! Точно това обаче не се нрави на правителството, а армията никога не е била приоритет за правителствата на г-н Борисов!
Интересно е и обвързването на доставката на F-16 със „създаването, не възстановяването, на едно много по-модерно военновъздушно училище от това, което беше закритото през 2003 г.“  (в действителност е закрито през 2002 г.) То не се споменаваше до преди един месец, но сега е дъвка в устата на управляващите (все пак идват избори, всеки глас е ценен). Може би се обвързва с т.нар. индустриално сътрудничество, което според първоначалния вариант на RFP-то (2016) трябваше да е не по-малко от 10% от стойността на договора. Дано!
Нека си спомним и за проведения на 30 май 2017г. Консултативен съвет за националната сигурност и какви решения се взеха, а именно за едновременно и ускорено реализиране на трите проекта за модернизация на Българската армия. Реализира ли се това решение две години след неговото приемане с консенсус? Не мисля! Нито е едновременно, нито пък ускорено, но пък за сметка на това се говори много и невярно!“

Свързани теми

Предишна публикация
Посланикът на САЩ определи цената на F-16, като висока, но разумна
Следваща публикация
Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев

На сайта на Народното събрание бе качена стенограма от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Изслушването се проведе на 27 юли 2017 г.

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…

Заместник-министър Запрянов очаква повечето оферти за нов изтребител да отговарят на основните изисквания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов очаква повечето оферти за придобиването на нов боен самолет, които постъпят утре, 1 октомври 2018 г., да отговарят на основните изисквания на България. Това каза той днес в интервю с Габриела Наплатанова от bTV.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Меню