МО е превело цялата сума по сделката за F-16

862 прочитания

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Преводът е нареден в четвъртък, 8 август от Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency – DSCA) по сметка на Република България. С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили. С потвърждението от Агенцията за получените по сметката на Република България $1,2 млрд. за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите за покупка на осем изтребителя F-16. Те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли, на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Су-25 замина за ремонт в Беларус
Следваща публикация
САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16
862 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев очаква, че договорът за нов боен самолет за българските ВВС ще бъде подписан през май – юни 2018 г. Това казва той в интервю, публикувано днес, 19 ноември 2018 г., в „Труд”.

Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

Saab с остра позиция по развитието на българската изтребителна програма

Шведската отбранителна компания Saab излезе със сравнително остра позиция по развитието на програмата за покупка на нов изтребител и различните твърдения, които са тиражират в медиите.

Меню