Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители

7 прочитания

Премиерът Бойко Борисов отново демонстрира публично ентусиазъм за бърза покупка на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 25 септември 2018 г. пред журналисти в Ню Йорк, където е на Общото събрание на ООН.

„Щом излязат резултатите от комисиите, се надявам веднага да влеземе в преговори за превъоръжаване на Военновъздушните сили. Най-сетне да спрем с тия транспортни вертолети и хеликоптери, все едно сме бакалия и си разкарваме товари, а да купиме изтребители – истински, бойни, нови, с които да може да гарантираме военното си пространство”, заяви министър-председателят.

До скоро Борисов не криеше липсата си на симпатия към идеите за покупка на нова военна техника. В началото на август обаче, по време на VIP деня на българо-американска военна тренировка на полигона в Ново село, той заяви, че трябва възможно най-бързо да се приключи с конкурсните процедури по големите проекти за превъоръжаване. Пак тогава, той разви дълга тирада, в която говори за „стратегическото партньорство” със САЩ, за съвместимостта на новата техника, за евентуални преговори с американския президент Тръмп и директно поиска от аташето по отбраната на САЩ у нас по-ниски цени за новата военната техника.

Миналата седмица пък, пред членовете на Американската търговска камара, премиерът директно заяви, че „стратегическото партньорство” със САЩ била отправна точка, която ни водела и правителството държало на това партньорство. Коментарите на Борисов бяха в светлината на темата за превъоръжаването.

Не е изненадващо, че темата за „стратегическото партньорство” със САЩ бе застъпена и по време на визитата на Борисов там. Вчера, 24 септември, Борисов многозначително заяви, че в следващите един – два месеца ще има общи инициативи с президента Тръмп.

След по-малко от седмица, на 1 октомври 2018 г., България очаква оферти за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител
Следваща публикация
За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?

Премиерът Бойко Борисов попита, как след като военната авиация е приземена, в момента ще се прави военен парад с нея. Тогава той каза вчера, 4 май 2018 г., по време на интервюто си за сутрешния блок на Нова телевизия.

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник на щаба на ВВС, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook изказванията от последните дни свързани с процеса на избор на нов изтребител. Стоянов бе и ръководител на проекта до напускането си на въоръжените сили през януари 2017 г.

Меню