Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители

6 прочитания

Премиерът Бойко Борисов отново демонстрира публично ентусиазъм за бърза покупка на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 25 септември 2018 г. пред журналисти в Ню Йорк, където е на Общото събрание на ООН.

„Щом излязат резултатите от комисиите, се надявам веднага да влеземе в преговори за превъоръжаване на Военновъздушните сили. Най-сетне да спрем с тия транспортни вертолети и хеликоптери, все едно сме бакалия и си разкарваме товари, а да купиме изтребители – истински, бойни, нови, с които да може да гарантираме военното си пространство”, заяви министър-председателят.

До скоро Борисов не криеше липсата си на симпатия към идеите за покупка на нова военна техника. В началото на август обаче, по време на VIP деня на българо-американска военна тренировка на полигона в Ново село, той заяви, че трябва възможно най-бързо да се приключи с конкурсните процедури по големите проекти за превъоръжаване. Пак тогава, той разви дълга тирада, в която говори за „стратегическото партньорство” със САЩ, за съвместимостта на новата техника, за евентуални преговори с американския президент Тръмп и директно поиска от аташето по отбраната на САЩ у нас по-ниски цени за новата военната техника.

Миналата седмица пък, пред членовете на Американската търговска камара, премиерът директно заяви, че „стратегическото партньорство” със САЩ била отправна точка, която ни водела и правителството държало на това партньорство. Коментарите на Борисов бяха в светлината на темата за превъоръжаването.

Не е изненадващо, че темата за „стратегическото партньорство” със САЩ бе застъпена и по време на визитата на Борисов там. Вчера, 24 септември, Борисов многозначително заяви, че в следващите един – два месеца ще има общи инициативи с президента Тръмп.

След по-малко от седмица, на 1 октомври 2018 г., България очаква оферти за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител
Следваща публикация
За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“

Народното събрание не успя да обсъди днес, 4 октомври 2017 г., доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Днес бе прочетен доклада, а обсъжданията бяха оставени за утрешното заседание.

„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще изслуша анализ на методиката за избор на нов изтребител. Това ще се случи на следващото заседание на комисията, което ще се състои на 7 септември 2017 г.

Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

Меню