Посланикът на САЩ определи цената на F-16, като висока, но разумна

1K прочитания

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубен определи цената на изтребителите F-16, като висока, но разумна за самолетът, който ще се купи. Това каза той днес, 7 май 2019 г., цитиран от БГНЕС.

„Като погледнете целия пакет ще разберете, че ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Уверявам ви, че България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО и по този начин ще стане неин стратегически партньор“, заяви Рубин по време на конференцията на тема „Политиките на България в евроатлантическата реалност“.

Изказването на посланик Рубин идва на фона на заминаващата днес за Вашингтон българска делегация, която трябва да води преговори за покупката на осем изтребителя F-16. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, преговарящите ще се опитат да държат цената на проекта в рамките на първоначално отпуснатите 1,5 млрд. лева без ДДС.

В същото време е публична тайна, че цената на американската оферта е значително над първоначалния бюджет, за който Народното събрание даде разрешение да бъде надвишен.

Свързани теми

Предишна публикация
Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Ръст на военния бюджет и целеви пари за нов изтребител

Военният бюджет за догодина отбелязва известен ръст и ще достигне 1,19 млрд. лева, като в същото време е залегнало и целево отпускане на малко под 230 млн. лева за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това се чете в проектобюджета за 2018 г., който бе публикуван от Министерство на финансите днес, 23 октомври 2017 г.

Меню