Посланикът на САЩ определи цената на F-16, като висока, но разумна

1K прочитания

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубен определи цената на изтребителите F-16, като висока, но разумна за самолетът, който ще се купи. Това каза той днес, 7 май 2019 г., цитиран от БГНЕС.

„Като погледнете целия пакет ще разберете, че ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Уверявам ви, че България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО и по този начин ще стане неин стратегически партньор“, заяви Рубин по време на конференцията на тема „Политиките на България в евроатлантическата реалност“.

Изказването на посланик Рубин идва на фона на заминаващата днес за Вашингтон българска делегация, която трябва да води преговори за покупката на осем изтребителя F-16. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, преговарящите ще се опитат да държат цената на проекта в рамките на първоначално отпуснатите 1,5 млрд. лева без ДДС.

В същото време е публична тайна, че цената на американската оферта е значително над първоначалния бюджет, за който Народното събрание даде разрешение да бъде надвишен.

Свързани теми

Предишна публикация
Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Меню