Министър Каракачанов: Предпочитам нови изтребители

15 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че той и командването на ВВС предпочитат да бъде купен новопроизведен изтребител. Това заяви той в интервю за вестник „24 часа” публикувано вчера, 11 август 2018 г.

„Сега ние сме изпратили запитвания и за нови, и за стари самолети. Като предпочитанието и на ВВС, и моето лично е да закупим нови самолети, а не втора или трета ръка. Параметрите са известни – 1,5 млрд. лв. без ДДС, а оттук нататък е въпрос на интерес на държавите, които са запитани”, заявява военният министър.

Каракачанов не за първи път се изказва в полза на новопроизведените изтребители, като подобни позиции той защитаваше и миналата година. Все пак, тази пролет министърът на отбраната си остави вратичка и каза, че би купил употребявани изтребители, ако те са много изгодни. На този фон, България обаче пусна запитвания за даване на оферта (RFP) до няколко държави, които предлагат само употребявани машини.

Министърът на отбраната прави и интересен коментар във връзка с т.нар. „Комисия „Gripen”. Той заявява, че основната причина за създаването на въпросната парламентарна комисия е дисквалифицирането на предложението за употребявани изтребители F-16. Това, че депутатите от ГЕРБ са най-притеснени от факта, че е дисквалифицирано американското предложение, бе ясно още през миналата година, но сега министър Каракачанов директно заявява, че това е била основната причина за сформирането на комисия, която в крайна сметка рестартира процеса.

Каракачанов дава и интересен отговор на въпроса, дали е имало смисъл да се канят за участие страни, които предлагат непосилно скъпи за България опции, като нови Eurofighter и Rafale.

“Ние сме запитали и сме казали сумата, която имаме. Оттук нататък е преценка на запитаните държави дали ще подходят търговски и ще гонят максимална печалба, или ще подходят партньорски и с разбиране към това, че нашият бюджет е ограничен, а в същото време България има задължения като член на НАТО и трябва да ги изпълнява с авиация, която отговаря на стандартите на НАТО”, отговаря военният министър.

Откроява се посланието на Каракачанов за „партньорски подход” при даването на оферти за новия изтребител. Или иначе казано, търсене на по-изгодни евентуални политически, а не търговски цени в офертите. Много сходно бе и посланието на министър-председателя Бойко Борисов, който в четвъртък, директно поиска от американското военно аташе у нас по-евтино въоръжение.

Министър Каракачанов признава, че в бъдещата сделка ще има много политика и имало случаи, в които 8 – 9 изтребители са били продавани на по-малко от 1,5 млрд. лева. Той посочи също, че ако е нямало санкции срещу Русия, би могло да се иска от тях оферта за нови МиГ-35, чиято цена била „атрактивна”.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията
Следваща публикация
Wizz Air обяви, че ще лети от София до израелския курортен град Ейлат
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев

На сайта на Народното събрание бе качена стенограма от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Изслушването се проведе на 27 юли 2017 г.

Цветанов отново нападна Gripen и заяви, че през 2012 г. ГЕРБ е щял да вземе F-16

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново нападна шведския изтребител Gripen и заяви, че в края на мандата на кабинета „Борисов 1” е щял да се купуват изтребители F-16. Това каза той днес, 14 август 2018 г., при откриване на ремонтиран път във Великотърновско.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на четвъртото си заседание

На 7 септември 2017 г. Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет проведе своето четвърто заседание, на което изслуша бившия заместник-министър на отбраната Иван Иванов и анализ на методиките за оценка на офертите изготвени от експерта Венелин Георгиев.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Меню