Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

941 прочитания

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

„Концесията на летище София най-вероятно ще бъде дадена на турска фирма, което представлява заплаха за българската национална сигурност.“, това каза водачът на листата на БСП Елена Йончева днес.

Според Йончева, концесията на летището е ненужна, защото всички негови финансови показатели са добри, има ръст на печалбата и приходите и устойчив ръст на пътникопотока, което прави софийското летище печелившо предприятие. Действително, през миналата година приходите му са се увеличили с 20% до 168 млн. лева, а чистата печалба е 13 млн. лева.

Йончева повдига и въпроса за това, че тезата, че държавата е лош стопанин е абсурдна, предвид че повечето участници за концесията на летище София са с държавно участие в тях.

По-рано днес подобна теза разви и лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която управляващите не демонстрирали европейска политика, като дават софийското летище на турска компания.

Изборът на победител в процедурата е основно по финансови показатели – печели този, който обещае най-висока концесионна такса и техническото му предложение се оцени най-добре, като основен показател там са обещаните инвестиции.

Вчера стана ясно, че консорциумът „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. Са дали най-висока оферта за годишно концесионно възнаграждение – €32,8 млн. Това е показателят с най-голям коефициент на тежест – 55%. Инвестиционното предложение на консорциума е за €903 млн., което е второто най-високо предложение сред петимата кандидати.

Компанията „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. Е регистрирана в Турция.

Френско-българската търговска и индустриална камара, обаче разпространиха днес съобщение, според което във въпросният консорциум основно участие имат френски компании и офертата трябва да се разглежда, като френска, а не турска. 75% от него се държат от групата Aéroport de Paris („Еърпортс Де Пари“). От своя страна в тази група основен дял (50,6%) има френската държава. Dutch Royal Schiphol Group (оператор на летища в Холандия) имат 8%, а останалите дялове се държат от по-малки частни инвеститори.

От своя страна 46,12% от TAV (“ТАВ Хавалиманларъ Холдиг”) се държи от Aéroport de Paris.

От камерата не дават информация за собствеността на останалите 53,88% от TAV, но справка на сайта ѝ показва, че 6,35% се държи от две турски компании (Tepe İnşaat Sanayi Anonim Şirketi и Sera Yapı Endüstrisi ve Ticaret A.Ş.), а останалите се търгуват на свободния пазар и са в ръцете на по-малки частни инвеститори.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J участва на тренировка в Румъния
Следваща публикация
Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София
941 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Взимат мерки за намаляване на шума на летище София

Във връзка с нарастването на въздушния трафик на столичното летище, ДП РВД, ГД ГВА и Летище София предприеха допълнителни мерки за ограничаване на самолетния шум до летище София, влезли в сила от 26 април 2018 г.

Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Откриха линията София – Одеса

Със специален полет беше даден старт днес, 22 декември 2017 г., на директната въздушна линия София-Одеса, изпълняван от националния превозвач „България ер”, съобщиха от Министерството на транспорта.

Меню