Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

715 прочитания

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

В стойността на договора влизат не само самите самолети, но и въоръжение, логистика, наземно оборудване, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

До сега страната разглеждаше проекта Air2030, който се състоеше в два подпроекта – за нов изтребител и за нови зенитно-ракетни ПВО системи, като едно цяло, но сега разделя програмата на два отделни процеси със собствен бюджет и график.

Швейцария иска да замести своите налични изтребители F/A-18C/D и F-5E/F (на снимката) с един нов тип, който трябва да бъде приет на въоръжение около 2025 г. Сега наличните 22 броя F-5E/F ще бъдат свалени от въоръжение преди това, а 30-те изтребителя F/A-18C/D ще бъдат пенсионирани паралелно с получаване на новата машина.

В процеса участват Eurofighter, Rafale, Gripen E, F/A-18 Super Hornet и F-35A. В момента типовете преминават през изпитания на място в Швейцария. Днес, 16 май 2019 г., в страната пристигнаха два френски Rafale. През изпитанията вече минаха Eurofighter и Super Hornet.

Швейцария не фиксира броя на изтребителите, които ще купи, като точния брой ще се изясни в рамките на конкурса и съобразно възможностите на съответните машини. Швейцарските ВВС искат минимум 30 самолета.

При изтребителната сделка ще се иска 60% офсетно споразумение.

Правителството този път планира да действа проактивно при допитването до населението за покупката на нови изтребители и е разпоредило МО на страната да състави план за провеждане на референдум. През 2014 г. именно референдум спря покупката на 22 броя Gripen E. Обществените настроения в страната са против големи капиталовложения в отбраната.

Изборът на нов изтребител ще стане с комплексна процедура от няколко кръга, като финалното решение се очаква около 2021 г., а подписването на договора ще стане факт на следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X
Следваща публикация
Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация
715 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 полетя с новия си двигател

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Франция уточни бъдещите способности на Rafale F4

Френската агенция за отбранителни доставки DGA уточни способностите на изтребителите Dassault Rafale, които ще бъдат получени в рамките на модернизацията до стандарт F4. Френското правителство даде поръчката за разработка на стандарта на 14 януари 2019 г.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Меню