Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

714 прочитания

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

В стойността на договора влизат не само самите самолети, но и въоръжение, логистика, наземно оборудване, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

До сега страната разглеждаше проекта Air2030, който се състоеше в два подпроекта – за нов изтребител и за нови зенитно-ракетни ПВО системи, като едно цяло, но сега разделя програмата на два отделни процеси със собствен бюджет и график.

Швейцария иска да замести своите налични изтребители F/A-18C/D и F-5E/F (на снимката) с един нов тип, който трябва да бъде приет на въоръжение около 2025 г. Сега наличните 22 броя F-5E/F ще бъдат свалени от въоръжение преди това, а 30-те изтребителя F/A-18C/D ще бъдат пенсионирани паралелно с получаване на новата машина.

В процеса участват Eurofighter, Rafale, Gripen E, F/A-18 Super Hornet и F-35A. В момента типовете преминават през изпитания на място в Швейцария. Днес, 16 май 2019 г., в страната пристигнаха два френски Rafale. През изпитанията вече минаха Eurofighter и Super Hornet.

Швейцария не фиксира броя на изтребителите, които ще купи, като точния брой ще се изясни в рамките на конкурса и съобразно възможностите на съответните машини. Швейцарските ВВС искат минимум 30 самолета.

При изтребителната сделка ще се иска 60% офсетно споразумение.

Правителството този път планира да действа проактивно при допитването до населението за покупката на нови изтребители и е разпоредило МО на страната да състави план за провеждане на референдум. През 2014 г. именно референдум спря покупката на 22 броя Gripen E. Обществените настроения в страната са против големи капиталовложения в отбраната.

Изборът на нов изтребител ще стане с комплексна процедура от няколко кръга, като финалното решение се очаква около 2021 г., а подписването на договора ще стане факт на следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X
Следваща публикация
Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация
714 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Меню