Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

881 прочитания

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Американският самолетостроител Boeing създаде T-X в сътрудничество с шведската компания Saab за участие в конкурса за нов учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ. Конкурсът бе спечелен през септември 2018 г.

Според Boeing, реалните необходимости на ВВС на САЩ са за поне 475 броя T-X, въпреки че конкурса бе за 350 машини. В тази бройка влизат само учебните самолети. Отделно T-38, който новият самолет ще замени, се използва в Съединените щати за много различни други задачи, като например за обучение на астронавти за NASA.

Уилям Торгерсън, програмен директор на T-X за Boeing, смята че конструкцията на T-X лесно може да се приспособи за редица други задачи, като например самолет за агресорски задачи, лек ударен самолет и дори лек многоцелев изтребител. Точно тази гъвкавост дава увереност на компанията, че има пазар за 2600 броя.

ВВС на САЩ трябва да получат първите серийни машини през 2023 г. и да започнат реално обучение с тях година по-късно. Планира се на линията за крайно сглобяване в Сейнт Луис да се произвеждат по 48 самолета годишно, но капацитетът лесно може да се увеличи до 60 машини, ако ВВС на САЩ иска по-бързи доставки или се появят експортни клиенти.

Торгерсън е заявил, че в определени страни, където Saab има по-добро присъствие, шведската компания ще е водеща при маркетинговите кампании. Той не е посочил кои са тези страни, нито се е обвързал с кръг на потенциални клиенти за T-X.

Освен, че Saab работи по проектирането на самолета и участва с ноу-хау за минимизиране на разходите за проектиране, производство и експлоатация, шведската компания ще строи и фюзелажа в нов завод в САЩ.

Торгерсън е казал още, че самолетът няма все още официален индекс от ВВС на САЩ, нито има неофициално има от страна на Boeing. Поради това, машината продължава да е известна, като T-X.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing приключи работата по софтуерния ъпдейт за 737 Max
Следваща публикация
Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата
881 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия модернизира своите Gripen до стандарта MS20

Чешките ВВС успешно завършиха модернизацията до стандарта MS20 на своите изтребители Gripen C/D. Обновяването съществено подобрява бойните и комуникационните способности на изтребителя. Това съобщават от Saab.

Saab продължава да е оптимист за продажбите на Gripen

„Една дума е важна, когато се продават изтребители и това е „търпение”. Смятам, че имаме търпението, да останем отдадени на това, да продаваме това способно семейство от системи, което е Gripen днес. И имаме достатъчно добри перспективи, както в дългосрочен, така и в краткосрочен план”, това заяви Ричард Смит, директор на маркетинга и продажбите за Gripen, по време на годишната пресконференция за изтребителя, която бе проведена днес, 16 май 2018 г.

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…
Меню