Нова Зеландия купува C-130J и планира обновяване на военната си авиация

519 прочитания

Нова Зеландия избра Lockheed Martin C-130J за свой нов тактически военно-транспортен самолет. Това съобщава Floghtglobal.

Новите ще заместят петте налични C-130H, които са получени във втората половина на 60-те години на миналия век. Покупката на нови военно-транспортни самолети е от най-голяма важност за въоръжените сили на Нова Зеландия.

C-130J е бил избран след сравнение с A400M и KC-390, като според МО на страната, основният аргумент, който е натежал в полза на американската машина е, че тя се експлоатира от всички близки съюзници на Нова Зеландия, включително Австралия и САЩ.

За сега, не се съобщава колко C-130J ще бъдат купени, но има отделен бюджет от 1 млрд. новозеландски долари ($660 млн.).

В същото време, страната планира до 2028 г. да подмени своите два Boeing 757-200, които се използват за превоз на товари и военен персонал. Не е ясно, дали ще бъде търсен отново пътнически реактивен самолет, който да изпълнява тези задачи или ще се търси друго решение.

За 2028 г. е насрочено и пенсионирането на палубните вертолети SH-2G. ВМС на страната разполагат с осем такива машини. През същата година ще се свалят от експлоатация и King Air 350, които днес се използват за обучение. След 2030 г. се планира и покупката на патрулен безпилотен апарат с голяма продължителност на полета.

Свързани теми

Предишна публикация
Все още няма график за връщането на Boeing 737 Max в експлоатация
Следваща публикация
Вертолет се разби на покрива на небостъргач в Ню Йорк
519 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС извършиха нова донорска задача

Вчера, 14 декември 2018 г., сутрин самолет C-27J Spartan от състава на транспортна авиогрупа Враждебна излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача. Това съобщиха от МО.

Ил-112В ще има нужда от доработка за да отговори на изискванията

Двудвигателнит военно-транспортен самолет Ил-112В ще има нужда от доработки, за да отговори на техническото задание на руското МО. Това съобщава информационната агенция „Интерфакс”, цитирайки собствени източници.

Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът по продажби и поддръжка за клиенти на италианската компания Leonardo размениха днес, 4 май 2018 г., Допълнително споразумение към Рамковото споразумение, сключено между Министерството на отбраната и италианската компания, за интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan и втори конкретен договор към рамковото споразумение. Това стана на церемония в Министерството на отбраната.

C-27J превози ранената курсантка до София

Днес, 5 април 2019 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-а транспортна авиационна група изпълни специална санитарна задача по маршрут София – Горна Оряховица – София, за превоз на тежко ранена курсантка от Националния военен университет. Това съобщават от ВВС.

Embraer сключи предварително споразумение за продажба на KC-390 на частна компания

Бразилският самолетостроител Embraer сключи предварително споразумение за продажба на шест тактически транспортни самолети KC-390 с частната компания SkyTech. Това бе обявено днес, 6 февруари 2018 г.

Меню