Нова Зеландия купува C-130J и планира обновяване на военната си авиация

519 прочитания

Нова Зеландия избра Lockheed Martin C-130J за свой нов тактически военно-транспортен самолет. Това съобщава Floghtglobal.

Новите ще заместят петте налични C-130H, които са получени във втората половина на 60-те години на миналия век. Покупката на нови военно-транспортни самолети е от най-голяма важност за въоръжените сили на Нова Зеландия.

C-130J е бил избран след сравнение с A400M и KC-390, като според МО на страната, основният аргумент, който е натежал в полза на американската машина е, че тя се експлоатира от всички близки съюзници на Нова Зеландия, включително Австралия и САЩ.

За сега, не се съобщава колко C-130J ще бъдат купени, но има отделен бюджет от 1 млрд. новозеландски долари ($660 млн.).

В същото време, страната планира до 2028 г. да подмени своите два Boeing 757-200, които се използват за превоз на товари и военен персонал. Не е ясно, дали ще бъде търсен отново пътнически реактивен самолет, който да изпълнява тези задачи или ще се търси друго решение.

За 2028 г. е насрочено и пенсионирането на палубните вертолети SH-2G. ВМС на страната разполагат с осем такива машини. През същата година ще се свалят от експлоатация и King Air 350, които днес се използват за обучение. След 2030 г. се планира и покупката на патрулен безпилотен апарат с голяма продължителност на полета.

Свързани теми

Предишна публикация
Все още няма график за връщането на Boeing 737 Max в експлоатация
Следваща публикация
Вертолет се разби на покрива на небостъргач в Ню Йорк
519 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

ВВС извършиха нова донорска задача

Вчера, 14 декември 2018 г., сутрин самолет C-27J Spartan от състава на транспортна авиогрупа Враждебна излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача. Това съобщиха от МО.

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…
Меню