Черна гора ще търси нови средни вертолети

42 прочитания

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

След като Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 г. тя наследи пет броя Ми-8Т, които не бяха в летателна годности и така и не бяха вкарани в експлоатация във ВВС на страната. Четири от тези машини бяха продадени, а последната се съхранява в авиобаза Голубовци, край столицата Подгорица.

Черна гора от години страда от горски пожари, като през тази година новоприсъединената членка на НАТО трябваше отново да разчита на външна помощ (включително и от български Ми-17).

Министерство на отбраната на страната през 2008 г. искаше да купи четири Ми-171Ш, но не успя да намери добри кредити за финансиране на сделката. След влизането на страната в НАТО е проверена опцията за покупка на два H215M на Airbus Helicopters, но цената за придобиване и най-вече експлоатация се е оказала твърде висока.

От лятото МО на страната преглежда три други варианта – AW139, H145M и Bell 412EP, за взимането на поне два вертолета. Покупката на Bell 412 изглежда най-логична, защото МВР на страната експлоатира машина от същия тип наследена още от времето на Югославия, плюс един AB212.

В същото време страната разполага с около 14 броя строени по лиценз в Югославия вертолети SA 341 Gazelle, като се планира поне 10 от тях да стоят на активна служба и за в бъдеще.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ
Следваща публикация
Италия представи концепцията си за заместник на AW129
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Меню