Черна гора ще търси нови средни вертолети

7 прочитания

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

След като Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 г. тя наследи пет броя Ми-8Т, които не бяха в летателна годности и така и не бяха вкарани в експлоатация във ВВС на страната. Четири от тези машини бяха продадени, а последната се съхранява в авиобаза Голубовци, край столицата Подгорица.

Черна гора от години страда от горски пожари, като през тази година новоприсъединената членка на НАТО трябваше отново да разчита на външна помощ (включително и от български Ми-17).

Министерство на отбраната на страната през 2008 г. искаше да купи четири Ми-171Ш, но не успя да намери добри кредити за финансиране на сделката. След влизането на страната в НАТО е проверена опцията за покупка на два H215M на Airbus Helicopters, но цената за придобиване и най-вече експлоатация се е оказала твърде висока.

От лятото МО на страната преглежда три други варианта – AW139, H145M и Bell 412EP, за взимането на поне два вертолета. Покупката на Bell 412 изглежда най-логична, защото МВР на страната експлоатира машина от същия тип наследена още от времето на Югославия, плюс един AB212.

В същото време страната разполага с около 14 броя строени по лиценз в Югославия вертолети SA 341 Gazelle, като се планира поне 10 от тях да стоят на активна служба и за в бъдеще.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия представи концепцията си за заместник на AW129
Следваща публикация
САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Италия поръчва още AW139

Италианското правителство поръчва още осем вертолета AW139, които ще се използват за за търсене и спасяване и мисии по патрулиране над море. Това съобщава днес, 11 декември 2017 г., производителят Leonardo.

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Меню