Черна гора ще търси нови средни вертолети

36 прочитания

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

След като Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 г. тя наследи пет броя Ми-8Т, които не бяха в летателна годности и така и не бяха вкарани в експлоатация във ВВС на страната. Четири от тези машини бяха продадени, а последната се съхранява в авиобаза Голубовци, край столицата Подгорица.

Черна гора от години страда от горски пожари, като през тази година новоприсъединената членка на НАТО трябваше отново да разчита на външна помощ (включително и от български Ми-17).

Министерство на отбраната на страната през 2008 г. искаше да купи четири Ми-171Ш, но не успя да намери добри кредити за финансиране на сделката. След влизането на страната в НАТО е проверена опцията за покупка на два H215M на Airbus Helicopters, но цената за придобиване и най-вече експлоатация се е оказала твърде висока.

От лятото МО на страната преглежда три други варианта – AW139, H145M и Bell 412EP, за взимането на поне два вертолета. Покупката на Bell 412 изглежда най-логична, защото МВР на страната експлоатира машина от същия тип наследена още от времето на Югославия, плюс един AB212.

В същото време страната разполага с около 14 броя строени по лиценз в Югославия вертолети SA 341 Gazelle, като се планира поне 10 от тях да стоят на активна служба и за в бъдеще.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ
Следваща публикация
Италия представи концепцията си за заместник на AW129
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Меню