Франция изпита успешно новия софтуерен стандарт за Rafale

29 прочитания

Френската агенция по въоръжението (DGA) съобщи, че са приключени изпитанията на новия софтуерен стандарт F3-R предназначен за многоцелевия изтребител Dassault Rafale. Договорът за неговата разработка бе сключен в началото на 2014 г.

Стандартът ще бъде официално приет на въоръжение във френските ВВС и ВМС догодина, като първите десет модернизирани по него изтребители Rafale ще се използват за оперативни изпитания.

Първите четири машини ще се доработят в рамките на годината, а в последствие всички налични 144 броя Rafale ще се модернизират по този стандарт, като новите самолети ще се строят по него.

Две са основните подобрения при F3-R – интеграция на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor и интеграцията на новия целеоказващ контейнер TALIOS. Така Rafale става втората платформа, след Gripen, която получава модерната далекобойна ракета с правопоточен двигател Meteor.

Самолетът минава и през редица по-малки подобрения, които са в резултат на опита от експлоатацията му в последните години. Подобренията са най-вече по управляемите боеприпаси AASM и по целеоказващия контейнер Democles.

Експортът за Катар и Индия ще се изпълнява по новия стандарт, а вече доставените египетски изтребители ще бъдат доработени скоро.

Следващото подобрение по Rafale трябва да стане стандарта F4. Договорът за него трябва да бъде сключен до края на тази или в началото на следващата година. Подобренията, които ще включва той все още се уточняват, но се предполага, че те ще са по четири направления – свързаност, сензори, въоръжение и поддръжка.

Свързани теми

Предишна публикация
ФБР не откри мотив зад откраднатия и разбит Q400
Следваща публикация
FAA излезе със спешна директива за летателната годност на модела 737 Max
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сингапур смята да замени F-16 с F-35

Сингапур смята да замени своите изтребители F-16C/D с бойния самолет от пето поколение F-35, но на първо време ще купи малък брой, с който да извърши задълбочени изпитания. Това е съобщил военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Меню