Франция изпита успешно новия софтуерен стандарт за Rafale

30 прочитания

Френската агенция по въоръжението (DGA) съобщи, че са приключени изпитанията на новия софтуерен стандарт F3-R предназначен за многоцелевия изтребител Dassault Rafale. Договорът за неговата разработка бе сключен в началото на 2014 г.

Стандартът ще бъде официално приет на въоръжение във френските ВВС и ВМС догодина, като първите десет модернизирани по него изтребители Rafale ще се използват за оперативни изпитания.

Първите четири машини ще се доработят в рамките на годината, а в последствие всички налични 144 броя Rafale ще се модернизират по този стандарт, като новите самолети ще се строят по него.

Две са основните подобрения при F3-R – интеграция на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor и интеграцията на новия целеоказващ контейнер TALIOS. Така Rafale става втората платформа, след Gripen, която получава модерната далекобойна ракета с правопоточен двигател Meteor.

Самолетът минава и през редица по-малки подобрения, които са в резултат на опита от експлоатацията му в последните години. Подобренията са най-вече по управляемите боеприпаси AASM и по целеоказващия контейнер Democles.

Експортът за Катар и Индия ще се изпълнява по новия стандарт, а вече доставените египетски изтребители ще бъдат доработени скоро.

Следващото подобрение по Rafale трябва да стане стандарта F4. Договорът за него трябва да бъде сключен до края на тази или в началото на следващата година. Подобренията, които ще включва той все още се уточняват, но се предполага, че те ще са по четири направления – свързаност, сензори, въоръжение и поддръжка.

Свързани теми

Предишна публикация
ФБР не откри мотив зад откраднатия и разбит Q400
Следваща публикация
FAA излезе със спешна директива за летателната годност на модела 737 Max
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай

Изпитателен изтребител J-10 снабден с двигател с управляем вектор на тягата ще бъде показан в рамките на китайското аерокосмическо изложение, което ще се проведе следващата седмица в Джухай.

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Меню