Франция изпита успешно новия софтуерен стандарт за Rafale

5 прочитания

Френската агенция по въоръжението (DGA) съобщи, че са приключени изпитанията на новия софтуерен стандарт F3-R предназначен за многоцелевия изтребител Dassault Rafale. Договорът за неговата разработка бе сключен в началото на 2014 г.

Стандартът ще бъде официално приет на въоръжение във френските ВВС и ВМС догодина, като първите десет модернизирани по него изтребители Rafale ще се използват за оперативни изпитания.

Първите четири машини ще се доработят в рамките на годината, а в последствие всички налични 144 броя Rafale ще се модернизират по този стандарт, като новите самолети ще се строят по него.

Две са основните подобрения при F3-R – интеграция на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor и интеграцията на новия целеоказващ контейнер TALIOS. Така Rafale става втората платформа, след Gripen, която получава модерната далекобойна ракета с правопоточен двигател Meteor.

Самолетът минава и през редица по-малки подобрения, които са в резултат на опита от експлоатацията му в последните години. Подобренията са най-вече по управляемите боеприпаси AASM и по целеоказващия контейнер Democles.

Експортът за Катар и Индия ще се изпълнява по новия стандарт, а вече доставените египетски изтребители ще бъдат доработени скоро.

Следващото подобрение по Rafale трябва да стане стандарта F4. Договорът за него трябва да бъде сключен до края на тази или в началото на следващата година. Подобренията, които ще включва той все още се уточняват, но се предполага, че те ще са по четири направления – свързаност, сензори, въоръжение и поддръжка.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция е дала оферта за 10 изтребителя в рамките на бюджета ни
Следваща публикация
Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тайван се интересува от F-16V

Тайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Франция обяви амбициозен план за превъоръжаване и модернизация

Франция обяви амбициозен план за сериозна модернизация и превъоръжаване, която ще засегне целите въоръжени сили на страната и включва покупката на допълнителни Rafale, обновяване на вертолетния флот и покупка на още летящи танкери.

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Меню