Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево

2K прочитания

Сръбски изтребители МиГ-29 пристигнаха днес, 7 юни 2019 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Самолетите ще проведат бойни стрелби на полигона Шабла.

Трите изтребителя МиГ-29 от състава на сръбските ВВС пристигнаха днес около обед. Това са два едноместни изтребителя МиГ-29 (Изделие 9-12Б) с бордни номера 18102 и 18108 (оригинално доставяни на Югославия) и една спарка МиГ-29УБ (Изделие 9-51) с борден номер 18301 (също от оригиналните югославски доставки).

Наземният персонал и самолетообслужващата техника е докарана малко по-рано с два вертолета Ми-17В-5, които страната купи нови от Русия и бяха доставени през лятото на 2016 г.

По неофициална информация, сръбските изтребители ще стрелят с управляемо ракетно въоръжение на полигона Шабла, но официална информация от страна на Министерство на отбраната няма.

Според сръбския авиационен портал Tango Six, сръбската авиация ще стреля по-масово от първото и последно свое участие в стрелбите на Шабла през 2011 г., като този път ще се стреля и с ракетата „въздух-въздух” Р-73.

Освен сръбските изтребители в Граф Игнатиево, на полигона в Шабла са разположени сръбски военни, които ще стрелят с ЗРК Нева и Куб, както и ПЗРК Стрела-2М.

Не е ясно, защо сръбското участие в бойните стрелби на полигона Шабла минава инкогнито. Събитието е нормално отразено в Сърбия.

Снимки: АЕРО

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката
Следваща публикация
Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево

Днес, 12 януари 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Меню