Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево

2K прочитания

Сръбски изтребители МиГ-29 пристигнаха днес, 7 юни 2019 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Самолетите ще проведат бойни стрелби на полигона Шабла.

Трите изтребителя МиГ-29 от състава на сръбските ВВС пристигнаха днес около обед. Това са два едноместни изтребителя МиГ-29 (Изделие 9-12Б) с бордни номера 18102 и 18108 (оригинално доставяни на Югославия) и една спарка МиГ-29УБ (Изделие 9-51) с борден номер 18301 (също от оригиналните югославски доставки).

Наземният персонал и самолетообслужващата техника е докарана малко по-рано с два вертолета Ми-17В-5, които страната купи нови от Русия и бяха доставени през лятото на 2016 г.

По неофициална информация, сръбските изтребители ще стрелят с управляемо ракетно въоръжение на полигона Шабла, но официална информация от страна на Министерство на отбраната няма.

Според сръбския авиационен портал Tango Six, сръбската авиация ще стреля по-масово от първото и последно свое участие в стрелбите на Шабла през 2011 г., като този път ще се стреля и с ракетата „въздух-въздух” Р-73.

Освен сръбските изтребители в Граф Игнатиево, на полигона в Шабла са разположени сръбски военни, които ще стрелят с ЗРК Нева и Куб, както и ПЗРК Стрела-2М.

Не е ясно, защо сръбското участие в бойните стрелби на полигона Шабла минава инкогнито. Събитието е нормално отразено в Сърбия.

Снимки: АЕРО

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката
Следваща публикация
Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню