Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево

2K прочитания

Сръбски изтребители МиГ-29 пристигнаха днес, 7 юни 2019 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Самолетите ще проведат бойни стрелби на полигона Шабла.

Трите изтребителя МиГ-29 от състава на сръбските ВВС пристигнаха днес около обед. Това са два едноместни изтребителя МиГ-29 (Изделие 9-12Б) с бордни номера 18102 и 18108 (оригинално доставяни на Югославия) и една спарка МиГ-29УБ (Изделие 9-51) с борден номер 18301 (също от оригиналните югославски доставки).

Наземният персонал и самолетообслужващата техника е докарана малко по-рано с два вертолета Ми-17В-5, които страната купи нови от Русия и бяха доставени през лятото на 2016 г.

По неофициална информация, сръбските изтребители ще стрелят с управляемо ракетно въоръжение на полигона Шабла, но официална информация от страна на Министерство на отбраната няма.

Според сръбския авиационен портал Tango Six, сръбската авиация ще стреля по-масово от първото и последно свое участие в стрелбите на Шабла през 2011 г., като този път ще се стреля и с ракетата „въздух-въздух” Р-73.

Освен сръбските изтребители в Граф Игнатиево, на полигона в Шабла са разположени сръбски военни, които ще стрелят с ЗРК Нева и Куб, както и ПЗРК Стрела-2М.

Не е ясно, защо сръбското участие в бойните стрелби на полигона Шабла минава инкогнито. Събитието е нормално отразено в Сърбия.

Снимки: АЕРО

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката
Следваща публикация
Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Меню