Сърбия свали от въоръжение МиГ-21

641 прочитания

Церемония по изваждането на изтребителите МиГ-21 от въоръжение се състоя днес, 21 май 2021 г., в Сърбия.

На церемонията са присъствали сръбският военен министър Небойша Стефанович и командирът на ПВО и ВВС на страната генерал-лейтенант Душко Заркович. Тя се е състояла на военното летище в Батайница, където се базира 204-та въздушна бригада.

Историята на сръбските МиГ-21 приключва там, където е започнала през 1962 г. – на летище Батайница. Там тогава пристигат първите МиГ-21Ф-13, които две години по-късно вече изграждат един авиополк от общо три ескадрили.

Сърбия официално пенсионира МиГ-21, след като единственият летящ МиГ-21УМ катастрофира през миналия септември, при което загина двучленния му екипаж.

Сърбия спря полетите с изтребителите МиГ-21бис през септември 2015 г., след като изтече техния технически ресурс, но реши да продължи да експлоатира трите налични спарки МиГ-21УМ. На следващата година две от тях преминаха през доработки за да могат да използват ракетите „въздух – въздух” Р-60М, както и през капитален ремонт с удължаване на ресурса от 10 години или 850 часа. Те се използваха и за бойно дежурство. През 2018 г., обаче полетите и с тях спряха, поради липса на резервни части.

През май 2020 г. катастрофиралият МиГ-21УМ бе възстановен за полети с идеята да бъдат възстановени и другите две спарки. Те трябваше да се използват няколко години, до идването от ремонт и модернизация на всички сръбски МиГ-29. Тези планове, обаче са били отменени.

Югославия купува общо 261 броя МиГ-21 от девет модификации (Ф-13, ПФМ, М, МФ, бис, Р, У, УС и УМ). Катастрофиралата през септември 2020 г. спарка е вероятно един от последните (ако не и последният) произведени МиГ-21 в СССР. Машината е произведена на 1 декември 1986 г. и в края на месеца е предадена на Югославия. През 1991 – 1992 г. самолетите активно участват в гражданската война в Югославия. Тогава са загубени общо седем самолета от зенитен огън. По време на натовските бомбардировки през 1999 г. типът остава на земята и не участва в бойните действия.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция започна тестовете на Rafale F4
Следваща публикация
Хърватия купува употребявани Rafale?
641 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…
Меню