Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката

1K прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че по сделката за покупка на F-16 има да се строи инфраструктура, която не влиза в настоящата сделка и че по договора трябва да се правят компромиси с цел намаляване на стойността. Това каза той днес, 7 юни 2019 г. в Народното събрание.

„Инфраструктурата е разход, който трябва да направим. За разлика от други държави, които купуват F-16 Block 70, които имат предишна практика с F-16, имат изградена инфраструктура за тях, ние нямаме. Този разход ще трябва да го направим, но той е еднократен”, каза министър Каракачанов.

Той отговаряше на парламентарен въпрос на депутата на БСП Николай Цонков. Каракачанов, обаче не влезе в детайли за какви разходи става въпрос по отношение на изграждането на нова инфраструктура. Въпросът, че по придобиването на нов изтребител трябва да се правят значителни разходи за нова инфраструктура бе публична тайна и едва в последните дни военният министър говори в прав текст за нея.

„С разумни компромиси цената може да бъде свалена още. И като казвам компромиси, не за сметка на въоръжението и оборудването. Той трябва да е въоръжен и оборудван, така както е гласувало Народното събрание. Ние говорим, за някои разходи, които са написани, като предложения, които смятаме, че са по-високи и могат да бъдат намалени”, отговори Каракачанов на питането, каква ще бъде окончателната цена на осемте F-16.

Отново, Каракачанов не влиза в детайли за какви компромиси ще иде реч, какво всъщност може разумно да се изреже от пакета за покупка на осемте F-16C/D и дали разходите просто няма да се отменят за близкото бъдеще.

„Офертата, която получихме във Вашингтон бе значително по-ниска от тази, която бе обявена на Конгреса на САЩ. И въпреки това, тя е много над това нашето разбиране, като Народно събрание, за сума, която може да похарчим. В последствие се получи едно намаляване на сумата.”, каза още Каракачанов

Така военният министър коментира обявената на Конгреса сума от 2,925 млрд. лева. От думите му излиза, че при визитата в САЩ в началото на май, е получена друга оферта и друга сума, но тя била над българските възможности. В последните дни, Каракачанов заявява, че сумата от 2 млрд. лева е разумна за осем F-16.

„Ще получим едно предложение с конкретни суми. Ако то не удовлетворяват нашите разбирания и специалисти, разговорите ще продължат, за да стигнем до онази цена, която е взаимно приемлива и разумна. И с която цена ще влезем в Министерски съвет и Народното събрание за одобрение”, обясни още министър Каракачанов.

Министърът на отбраната отговори и на въпроса за индустриалното сътрудничество, като многозначително каза, че САЩ имат по-различно виждане по въпроса за индустриалното сътрудничество и че по въпроса се водят разговори.

Свързани теми

Предишна публикация
Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал
Следваща публикация
Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Меню