Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

1K прочитания

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

„Разбира се, преговорите са „правителство-правителство”, но американската военна индустрия има много строги правила. Ние до сега не сме правили сделка с тях и не може да се възползваме от преференциите си, които те имат с обичайните си партньори. Ако не успеем да постигнем разсрочено плащане, можем ако преценим и еднократно плащане”, обяснява Горанов.

Преди месец, премиерът Борисов намекна същото – че сделката може да бъде платена накуп, като според него парите били налични и вече заделени. Бюджетният излишък, който се култивира всяка година, към началото на май е бил 2,7 млрд. лева и вероятно финансовият министър и премиерът говорят за похарчването му.

„2 млрд. са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено”, коментира още министърът на финансите.

Той каза още, че течащите преговори в момента имат за цел достигане на оптимална цена, а избраният F-16 бил оптимално решение, на фона на приоретизацията на модернизацията на армията и нуждата от закупуване на нов боен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се подробности за модернизацията на Mirage 2000 в ОАЕ

Модернизацията на изтребителите Mirage 2000 от състава на ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде доста сериозна и ще включва подмяна на повечето ключови системи на изтребителя. Това съобщава Forecast International.

САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16

Конгресът на САЩ е одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на $56 153 980 за финансиране на сделката за покупката на изтребители F-16 от България. Това съобщи днес, 2 септември 2019 г., Министерство на отбраната.

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Меню