Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

1K прочитания

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

„Разбира се, преговорите са „правителство-правителство”, но американската военна индустрия има много строги правила. Ние до сега не сме правили сделка с тях и не може да се възползваме от преференциите си, които те имат с обичайните си партньори. Ако не успеем да постигнем разсрочено плащане, можем ако преценим и еднократно плащане”, обяснява Горанов.

Преди месец, премиерът Борисов намекна същото – че сделката може да бъде платена накуп, като според него парите били налични и вече заделени. Бюджетният излишък, който се култивира всяка година, към началото на май е бил 2,7 млрд. лева и вероятно финансовият министър и премиерът говорят за похарчването му.

„2 млрд. са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено”, коментира още министърът на финансите.

Той каза още, че течащите преговори в момента имат за цел достигане на оптимална цена, а избраният F-16 бил оптимално решение, на фона на приоретизацията на модернизацията на армията и нуждата от закупуване на нов боен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57

Деветият прототип на руския изтребител от следващо поколение Су-57 бе пребазиран в изпитателния център „Громов”, в Жуковский, което даде възможност за поява на първите снимки на машината.

САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70

Правителството на САЩ е изпратило обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осем многоцелеви изтребители F-16C/D Block 70. Това съобщи посолството на Съединените щати в България днес, 17 юни 2019 г.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Меню