F-15E бе сертифициран за използване на новата атомна бомба B61-12

461 прочитания

Ударният самолет F-15E е първата платформа сертифицирана да използва новата атомна бомба B61-12. Това съобщиха от Sandia National Laboratories, американска правителствена научна организация, натоварена с разработката на ядрено оръжие.

Сертификацията, която е от днешна дата, 8 юни 2020 г., е извършена, след като през март са били проведени финални два теста с бомбата, при които са отработени всички стъпки по използване на оръжието – изваждането му от укритие, подкачане на F-15E, активиране на бомбата, полет до целта и бомбопускане. След анализ на двата теста е била дадена сертификация.

Бомбопускането е било осъществено с бомба с учебна глава на полигона Тонопа, Невада. При единия тест бомбопускането е било осъществено от височина 300 m при висока дозвукова скорост, a при другия от височина 7500 m.

Проектът B61-12 цели замяна на всички тактически атомни бомби от семейството B61 на въоръжение в САЩ. Бомбата ще включва нова бойна глава, чиято мощност може да се програмира и система за GPS насочване. Целта е създаване на високоточно ядрено оръжие. Според някои данни, новата бомба ще може да се използва и срещу подземни цели, според други, за тази цел и за в бъдеще ще се разчита на съществуващата B61-11.

Стойността на проекта е около $9 млрд. и по него се работи от близо десетилетие. Планира се бомбата да бъде интегрирана на F-16 и B-2, както и на F-35 през следващото десетилетие. Бомбата ще стане част и от т.нар. „ядрено споделяне” в рамките на НАТО.

Въпреки, че сертификацията е приключила, ВВС на САЩ не планират да започват да купуват новата бомба преди 2022 г., като въоръжените сили на Съединените щати смятат да купят около 400 броя.

Точните характеристики на B61-12 не са известни, но се предполага, че масата ѝ е около 400 kg., a бойната глава може да се настройва да избухва с тротилов еквивалент от 0,3 до 50 kT.

Свързани теми

Предишна публикация
Разходите по словашките F-16 ще нараснат
Следваща публикация
IAI обяви нова поръчка за „самолет за специални мисии“
461 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция иска да предостави военновъздушни бази на САЩ

Гръцкото правителство е предложило да предостави свои авиобази за самолети на ВВС на САЩ в светлината на охладняващите отношения между Съединените щати и Турция. Това съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Меню