F-15E бе сертифициран за използване на новата атомна бомба B61-12

460 прочитания

Ударният самолет F-15E е първата платформа сертифицирана да използва новата атомна бомба B61-12. Това съобщиха от Sandia National Laboratories, американска правителствена научна организация, натоварена с разработката на ядрено оръжие.

Сертификацията, която е от днешна дата, 8 юни 2020 г., е извършена, след като през март са били проведени финални два теста с бомбата, при които са отработени всички стъпки по използване на оръжието – изваждането му от укритие, подкачане на F-15E, активиране на бомбата, полет до целта и бомбопускане. След анализ на двата теста е била дадена сертификация.

Бомбопускането е било осъществено с бомба с учебна глава на полигона Тонопа, Невада. При единия тест бомбопускането е било осъществено от височина 300 m при висока дозвукова скорост, a при другия от височина 7500 m.

Проектът B61-12 цели замяна на всички тактически атомни бомби от семейството B61 на въоръжение в САЩ. Бомбата ще включва нова бойна глава, чиято мощност може да се програмира и система за GPS насочване. Целта е създаване на високоточно ядрено оръжие. Според някои данни, новата бомба ще може да се използва и срещу подземни цели, според други, за тази цел и за в бъдеще ще се разчита на съществуващата B61-11.

Стойността на проекта е около $9 млрд. и по него се работи от близо десетилетие. Планира се бомбата да бъде интегрирана на F-16 и B-2, както и на F-35 през следващото десетилетие. Бомбата ще стане част и от т.нар. „ядрено споделяне” в рамките на НАТО.

Въпреки, че сертификацията е приключила, ВВС на САЩ не планират да започват да купуват новата бомба преди 2022 г., като въоръжените сили на Съединените щати смятат да купят около 400 броя.

Точните характеристики на B61-12 не са известни, но се предполага, че масата ѝ е около 400 kg., a бойната глава може да се настройва да избухва с тротилов еквивалент от 0,3 до 50 kT.

Свързани теми

Предишна публикация
Разходите по словашките F-16 ще нараснат
Следваща публикация
IAI обяви нова поръчка за „самолет за специални мисии“
460 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Меню