Четири нидерландски F-35 пристигнаха у нас за изпълнение на „ер полисинг”

464 прочитания

Четири нидерландски изтребителя F-35A пристигнаха днес, 6 април 2022 г., за изпълнение на мисията съвместен „ер полисинг”, заедно с българските ВВС. Те ще останат в България до края на месец май.

Министерският съвет със свое решение от 8 март 2022 г. разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Кралство Нидерландия. При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство („ер полисинг”) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

(сн. МО на Нидерландия)

Правителственото решение дава възможност Кралство Нидерландия да разположи на наша територия до осем самолета F-35 и до 200 военнослужещи до 24 юни 2022 г. На нидерландските изтребители не се разрешава употреба на оръжие над България. В съобщението на холандското МО се казва, че с два самолета ще се извършва „ер полисинг“, а другите два са в резерв.

Пристигналите днес в авиобаза Граф Игнатиево изтребители са от 322-ра ескадрила на Кралските нидерландски ВВС, които постоянно се базират Леуварден, в северната част на страната. Машините се приземиха в България малко след 13,30 часа местно време. Полетът им от Холандия е продължил около два часа и половина.

Изтребителите, които се приземиха у нас бяха оборудвани с т.нар. „Лещи на Люнеберг” с цел изкуствено повишаване на радарната им сигнатура. Те носеха на външно окачване и две ракети „въздух – въздух” AIM-9X Sidewinder.

Миналата седмица нидерландското МО се похвали, че изгражда временни леки укрития в Граф Игнатиево, където ще се помещават изтребителите.

Изграждане на временни укрития в Граф Игнатиево (сн. МО на Нидерландия)

Кралските нидерландски ВВС обявиха, че флота от F-35A е достигнал първоначално ниво на бойна готовност (IOC) през декември 2021 г. Готовността се изразява във възможност за разполагане на четири машини зад граница, като точно такива способности се демонстрират и в момента. Страната в момента има 24 изтребителя от този тип, от общо 46 заявени. Очаква се доставките да се изпълнят до края на 2023 г., а пълно ниво на бойна готовност да бъде достигнато на следващата година.

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в рамките на NATINAMDS. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана, съобщават от МО.

Това не е първото посещение на F-35 у нас. През април 2017 г. два американски F-35A направиха кратко посещение в Граф Игнатиево, в рамките на европейското разполагане на 388-мо изтребително крило.

Припомняме, че до 30 март в Граф Игнатиево се базираха четири испански изтребителя Eurofighter, които изпълняваха сходни задачи.

Снимки: Георги Петков и Чавдар Гърчев

Свързани теми

Предишна публикация
Българин приключи първоначалния курс за обучение на F-16
Следваща публикация
Политически реакции за покупката на следващите F-16
464 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

Меню