Четири нидерландски F-35 пристигнаха у нас за изпълнение на „ер полисинг”

465 прочитания

Четири нидерландски изтребителя F-35A пристигнаха днес, 6 април 2022 г., за изпълнение на мисията съвместен „ер полисинг”, заедно с българските ВВС. Те ще останат в България до края на месец май.

Министерският съвет със свое решение от 8 март 2022 г. разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Кралство Нидерландия. При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство („ер полисинг”) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

(сн. МО на Нидерландия)

Правителственото решение дава възможност Кралство Нидерландия да разположи на наша територия до осем самолета F-35 и до 200 военнослужещи до 24 юни 2022 г. На нидерландските изтребители не се разрешава употреба на оръжие над България. В съобщението на холандското МО се казва, че с два самолета ще се извършва „ер полисинг“, а другите два са в резерв.

Пристигналите днес в авиобаза Граф Игнатиево изтребители са от 322-ра ескадрила на Кралските нидерландски ВВС, които постоянно се базират Леуварден, в северната част на страната. Машините се приземиха в България малко след 13,30 часа местно време. Полетът им от Холандия е продължил около два часа и половина.

Изтребителите, които се приземиха у нас бяха оборудвани с т.нар. „Лещи на Люнеберг” с цел изкуствено повишаване на радарната им сигнатура. Те носеха на външно окачване и две ракети „въздух – въздух” AIM-9X Sidewinder.

Миналата седмица нидерландското МО се похвали, че изгражда временни леки укрития в Граф Игнатиево, където ще се помещават изтребителите.

Изграждане на временни укрития в Граф Игнатиево (сн. МО на Нидерландия)

Кралските нидерландски ВВС обявиха, че флота от F-35A е достигнал първоначално ниво на бойна готовност (IOC) през декември 2021 г. Готовността се изразява във възможност за разполагане на четири машини зад граница, като точно такива способности се демонстрират и в момента. Страната в момента има 24 изтребителя от този тип, от общо 46 заявени. Очаква се доставките да се изпълнят до края на 2023 г., а пълно ниво на бойна готовност да бъде достигнато на следващата година.

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в рамките на NATINAMDS. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана, съобщават от МО.

Това не е първото посещение на F-35 у нас. През април 2017 г. два американски F-35A направиха кратко посещение в Граф Игнатиево, в рамките на европейското разполагане на 388-мо изтребително крило.

Припомняме, че до 30 март в Граф Игнатиево се базираха четири испански изтребителя Eurofighter, които изпълняваха сходни задачи.

Снимки: Георги Петков и Чавдар Гърчев

Свързани теми

Предишна публикация
Българин приключи първоначалния курс за обучение на F-16
Следваща публикация
Политически реакции за покупката на следващите F-16
465 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Меню