Цвета Караянчева покани Русия да ремонтира Су-25 у нас

1K прочитания

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева покани Русия да ремонтира щурмовите самолети Су-25 в България. Това е станало по време на срещата ѝ днес, 25 юни 2019 г., с руския външен министър Сергей Лавров.

„Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода „Авионамс“ и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта”, се казва в прессъобщение на Народното събрание.

В момента българското МО има сключен договор с беларуското държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод“. Договорът срещаше пречки за изпълнението му, тъй като трябва да се изпълни временен износ на самолетите Су-25, тъй като цялата дейност по тях трябва да се изпълни в Беларус, а срещу страната има оръжейно ембарго на ЕС.

Не е ясно какво значи съобщението на Народното събрание – дали се касае за отказ от договора с Беларус, става въпрос за други дейности по поддръжката на Су-25 или просто Карянчева не е била добре уведомена за течащите в момента процеси у нас.

Припомняме, че когато през 2016 – 2017 г. кабинетът „Борисов 3“ ренационализира „Авионамс“, една от изтъкваните причини бе ремонта на всички военни самолети и вертолети съветско производство да става там.

АЕРО отправи питане до МО за настоящия ход на договора с беларуското предприятие и за коментар на думите на председателят на Парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Министерство на отбраната: Поддръжката на Су-25 в „Авионамс” с руски фирми би била неефективна
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Ще има въздушен парад за Гергьовден

Български военни самолети и вертолети ще преминат над София в рамките на парада по случай Денят на храбростта и празник на Българската армия, който ще се проведе на 6 май 2018 г.

Договорът за Су-25 забуксува

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от българските щурмови самолети Су-25 започва да буксува и има реалистични опасения, че е възможно той да не се реализира въобще.

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Генерал Стойков участва в разузнаване на времето над Шабла

Вторият ден от стрелбите на зенитния полигон на ВВС Шабла, започна с разузнаване на времето и оценка на метеорологичната обстановка в района на летище Балчик, както и на ЗП „Шабла“. Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков заедно с командирът на Базата за предно разполагане „Безмер“ полковник Валентин Иванов извършиха разузнавателен полет със самолет Су-25. Това съобщиха от ВВС.

Меню