Цвета Караянчева покани Русия да ремонтира Су-25 у нас

1K прочитания

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева покани Русия да ремонтира щурмовите самолети Су-25 в България. Това е станало по време на срещата ѝ днес, 25 юни 2019 г., с руския външен министър Сергей Лавров.

„Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода „Авионамс“ и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта”, се казва в прессъобщение на Народното събрание.

В момента българското МО има сключен договор с беларуското държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод“. Договорът срещаше пречки за изпълнението му, тъй като трябва да се изпълни временен износ на самолетите Су-25, тъй като цялата дейност по тях трябва да се изпълни в Беларус, а срещу страната има оръжейно ембарго на ЕС.

Не е ясно какво значи съобщението на Народното събрание – дали се касае за отказ от договора с Беларус, става въпрос за други дейности по поддръжката на Су-25 или просто Карянчева не е била добре уведомена за течащите в момента процеси у нас.

Припомняме, че когато през 2016 – 2017 г. кабинетът „Борисов 3“ ренационализира „Авионамс“, една от изтъкваните причини бе ремонта на всички военни самолети и вертолети съветско производство да става там.

АЕРО отправи питане до МО за настоящия ход на договора с беларуското предприятие и за коментар на думите на председателят на Парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Министерство на отбраната: Поддръжката на Су-25 в „Авионамс” с руски фирми би била неефективна
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

МО търси пиросредства за военната авиация

Министерство на отбраната пусна на 17 януари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на пиросредства в интерес на бойната авиация на България. Стойността на договора може да достигне до 1,05 млн. лева без ДДС.

Меню