Заради беларуския ремонт на Су-25 Народното събрание прие законови промени

1K прочитания

Чрез законови промени в последния момент, Народното събрание даде възможността МО само да си издава разрешения за експорт на въоръжение, като по такъв начин се преодолява патовата ситуация около ремонта на Су-25 в Беларус. Това стана днес, 31 юли 2019 г.

Преди второто четене на промените по Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, бе направено предложение за изменение на неговите преходни и заключителни разпоредби. В рамките на тези промени се дава възможност Министерство на отбраната да издава разрешения за експорт на оръжие. Промените бяха предложени от двама депутати от ГЕРБ и един от „Обединени патриоти“.

От управляващите признаха, че промените във въпросните преходни и заключителни разпоредби се правят за да се избегне патовата ситуация около ремонта на щурмовите самолети Су-25 в Беларус – има сключен договор с беларуското държавно предприятие 558-ми авиоремонтен завод, има и преведени пари за това, но нямало разрешение за временен експорт от Министерство на икономиката.

От „Обединени патриоти” заявиха, че нямало разнобой между министерствата на отбраната и икономиката, но за по-бързо решаване на казуса се стигнало до законови промени, иначе имало опасност от плащане на неустойки. От БСП атакуваха предложението с аргумента, че така се краде от работата на авиоремонтния завод „Авионамс” и че проблемите на правителството се прехвърляли на Народното събрание.

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от наличните Су-25 бе сключен през декември 2018 г., след което през март бе подписано допълнително споразумение. Договорът, обаче така и не тръгна, като през април от икономическото министерство отказаха да издадат разрешение за временен експорт на самолетите, поради съществуващото ембарго с Беларус.

В средата на юни Министерски съвет прие допълнение към свое постановление от 2001 г., което третира различни ембаргови режими. Конкретното допълнение бе за ембаргото на ЕС спрямо Беларус. Така практически даде възможност за издаване на разрешение за временен експорт, което спъваше изпълнението на договора за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на българските Су-25.

Няколко дни по-късно историята придоби нов и неочакван обрат, след като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, при което тя е поканила Русия да поддържа българските щурмови самолети Су-25 чрез авиоремонтното предприятие „Авионамс”. Последва остра реакция на военния министър Каракачанов, който на 28 юни заяви, че парите по договора са вече преведени.

Междувременно, от Министерство на икономиката продължиха да отказват да издадат разрешение за временен експорт на самолетите Су-25 и договорът продължи да стои фактически на трупчета.

С днешното решение на Парламента, по всичко личи, че договорът за ремонт ще се реализира.

Свързани теми

Предишна публикация
Курсанти с първи самостоятелен полет
Следваща публикация
Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов очаква повечето оферти за нов изтребител да отговарят на основните изисквания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов очаква повечето оферти за придобиването на нов боен самолет, които постъпят утре, 1 октомври 2018 г., да отговарят на основните изисквания на България. Това каза той днес в интервю с Габриела Наплатанова от bTV.

Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител

Очаквано, Комисията по отбрана в Народното събрание, даде зелена светлина на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана на извънредно заседание, което се проведе днес, 5 юни 2018 г.

Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Министър Каракачанов: Премиерът не е казал какъв самолет ще купим

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се опита да омаловажи вчерашните думи на премиера, като заяви, че Борисов не е казвал какви изтребители ще бъдат купени. Военният министър даде интервю за Нова, което бе излъчено днес 15 декември 2018 г.

Меню