Министерство на отбраната: Поддръжката на Су-25 в „Авионамс” с руски фирми би била неефективна

2K прочитания

Поддръжката на щурмовите самолети Су-25 в „Авионамс” с използване на фирми от руската отбранителна индустрия би било неефективно, защото ще отнеме твърде много време и средства. Това се казва в отговор на МО, който АЕРО получи днес, 26 юни 2019 г., на въпрос за коментар на думите на председателя на Народното събрание от вчера.

„Ако се предприеме алтернативен подход с място на изпълнение на ремонта на територията на страната (например „Авионамс“ – бивш „ТЕРЕМ – Г. Бенковски“ – Пловдив), то възстановяването на способностите за ремонт на Су-25 в рамките на местната индустрия, по оценка на специалистите, ще отнеме от 2 до 3 години и значителни финансови средства, като в същото време ВВС ще са прекратили полетите със самолетите Су-25”, заявяват от МО на въпроса за това, дали се планира поддръжката на самолетите да се осъществява в „Авионамс” чрез руски компании.

Припомняме, че вчера председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с руския външен министър Сергей Лавров. В прессъобщението на Парламента се казваше, че Караянчева е поканила Русия да поддържа българските щурмови самолети Су-25 чрез авиоремонтното предприятие „Авионамс” в Пловдив.

От МО категорично заявиха за АЕРО, че договорът с беларуското държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод“ остава в сила и по него се работи, като в момента е в ход процедурата по извършване на авансово плащане към беларуската страна. Извършването на такова плащане е условие за започване на работа по договора.

Срокът на изпълнение – за доставките е 12 месеца, за ремонтите на самолетите – не повече от 11 месеца на самолет. Планира се самолетите да постъпват за ремонт на групи, а излизането от ремонт – по един самолет месечно, се казва още в отговора на МО.

Миналата сряда, 19 юни 2019 г., Министерски съвет прие допълнение към свое постановление от 2001 г., което третира различни ембаргови режими. Конкретното допълнение бе за ембаргото на ЕС спрямо Беларус. Така практически даде възможност за издаване на разрешение за временен експорт, което спъваше изпълнението на договора за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на българските Су-25.

Случайни ли са думите на Караянчева?
Източници на АЕРО в МО, обаче заявиха, че съобщението на Народното събрание не е случайно и не е плод на досаден гаф от страна на Караянчева, а показва желанието на определени кръгове в управляващата голяма коалиция за провал на договора с Беларус и пренасочването на работата към „Авионамс”.

Авиоремонтното предприятие „Авионамс” е част от Министерство на икономиката, начело на което е Емил Караниколов, който е от квотата на „Атака”. В последните седмици има сериозно напрежение между ВМРО и „Атака”, които са коалиционни партньори на ГЕРБ в кабинета „Борисов 3“.

През миналата година имаше и брожения от страна на синдикатите в „Авионамс”, които заплашваха със стачки, ако не получат дял от работата по Су-25. Отнемането на договора от Беларус би бил популярен ход и от тази гледна точка. Също така заводът бе ренационализиран през 2016 – 2017 г. с обещанието, че там ще се поддържат военните самолети и вертолети съветско производство, но повече от две години по-късно в „Авионамс” не се извърша никаква работа свързана с ремонта на техниката собственост на МО. Кабинетът „Борисов 2“ тогава похарчи близо 30 млн. лева за покупката на предприятието.

Не е за пренебрегване и факта, че за ремонта на Су-25 има заделени 82,51 млн. лева без ДДС. Източниците на АЕРО в МО не пожелаха категорично да кажат дали има планове за усвояването на тези пари в други програми, но потвърдиха, че в момента страшно остро стои въпроса с плащането на сделката за изтребителите F-16, която се очаква да достигне 2,2 млрд. лева без ДДС и не е изключено при провал на договора с Беларус, тези средства да се насочат към САЩ.

Така по всичко личи, че под повърхността на управляващата коалиция текат бурни процеси свързани с проектите за ремонти и модернизация във Въоръжените сили. Дали Су-25 ще стане жертва на тези боричкания, предстои да видим в следващите дни.

Свързани теми

Предишна публикация
Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.
Следваща публикация
Цвета Караянчева покани Русия да ремонтира Су-25 у нас
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Министър Каракачанов: Нов изтребител в рамките на бюджета, който имаме

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита нов изтребител, който да се помести в бюджета ни. В същото време той не успя да обясни точно механизмът, по който ще бъде взето финалното решение по темата. Каракачанов участваше в сутрешния блок на bTV днес, 2 октомври 2018 г.

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Авиокаст: Епизод 9

Новият епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В него,…

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Меню