Министър Каракачанов: Парите за сделката са преведени, ремонтът в Беларус няма алтернатива

4K прочитания

Първият паричен превод по договора за ремонт на самолетите Су-25 вече е направен, а договорът с Беларус няма алтернатива. Това заяви днес, 28 юни 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.

Военният министър съобщи, че парите за възстановяване и ремонт на Су-25 вече са преведени на кореспондентска банка в Германия, която трябва да обслужва договора с Беларус. Ако няма проблеми с превода, следва Министерството на икономиката да издаде удостоверение за временен износ и да започне ремонта на самолетите.

„Самолетите Су-25 са изключително необходими за бойните способности на Българската армия. Това е единственият самолет за поддръжка от въздуха на пехотата и на флота, с който разполагаме”, подчерта Каракачанов пред присъстващите репортери.

Той категорично подчерта, че в момента няма никаква разумна алтернатива на договора с беларуското държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод“.

Министърът на отбраната припомни, че предложението за обявяване на обществена поръчка за ремонта и възстановяването на Су-25, направено през миналата година, е съгласувано от всички министерства и прието от Министерския съвет без забележки.

Каракачанов, обаче призна, че от страна на икономическото министерство в момента има спънки и че министърът на икономиката се е изказал против приемането на хипотеза, че има изключение от санкциите срещу Беларус, по отношение на временния износ на техника.

„Като видях, че общото предложение с Министерство на икономиката, а това бе по тяхна идея, не е подписано от двама от тамошните експерти и ми стана ясно, че някъде там, някой дава вредни съвети. Или некомпетентни съвети. Или пък го е страх да си тури подписа. В края на краищата, или си мъж и имаш гащи или нямаш”, обобщи Каракачанов.

Военният министър изрази и искрена изненада от позицията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която директно покани Русия да ремонтира самолетите у нас.

„Това леко ме учуди, че при наличие на сключен и действащ договор с Беларус още от декември миналата година, да разговаряш сега и да искаш съдействие от Русия, е може би в следствие, че някой ѝ е подал грешна информация. Може да се осъществи този вариант, ако не дай си Боже, не се реализира договора с Беларус”, каза още Каракачанов.

Той посочи, че би било най-добро за държавата заводът към Министерството на икономиката „Авионамс“ да получи необходимите оборудване, документация и лицензи, за да извършва ремонтни дейности и поддръжка на бойната ни авиация.

„Но това е процес, започнал през септември миналата година и ще продължи около две години – период, в който ще се наложи да приземим Су-25, докато договорът с Беларус предвижда да получаваме самолети с възстановени възможности преди да изтече ресурсът им за експлоатация“, посочи министър Каракачанов.

Министърът на отбраната разкри и че България може да се наложи да плаща сериозни неустойки, които да достигнат до 4 млн. лева.

„Ако не изпълним сключения договор влизаме в хипотеза на нарушение и почваме да плащаме неустойки. И тази ситуация, в която хем ще плащаме неустойки, хем няма да имаме самолети е безумна за мен”, каза той.

Каракачанов намекна, че вероятно има фактори, включително и външни такива, които не желаят България да ремонтира и поддържа своите щурмови самолети Су-25. Той каза още, че от наличните 14 самолета от този тип у нас, летят едва пет, като днес, 28 юни, изтичал ресурса на един от тях. Последните самолети щели да се приземят през следващото лято.

Думите на Каракачанов хвърлят ясна светлина върху факта, че в управляващата коалиция има сериозен разнобой по отношение на ремонта на щурмовиците Су-25 в Беларус. Макар и военният министър да каза, че няма сериозно напрежение и не може да се говори за криза в коалицията, всичко говори за наличието на такова нещо.

Макар и направените авансови плащания по сделката да говорят за нейното задвижване, все още не е изключено в колелата ѝ да бъде сложен прът, най-вероятно от икономическото ведомство, чрез отказ за издаване на разрешение за временен износ на българските Су-25.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16
Следваща публикация
98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна

Българската компания „Йотов и син”, която е известна най-вече с това, че експортира оръжие, е спечелила обществената поръчка за осигуряване на летателната годност на учебно-тренировъчните самолети L-39. Тази дейност ще се изпълнява с украински подизпълнители. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 26 октомври 2018 г. В същото време, производителят Aero Vodochody, който е класиран на второ място, заявява, че няма да носи отговорност за самолетите ремонтирани в Украйна.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Меню