Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

1K прочитания

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Решението за избора на консорциума „Соф Кънект” бе обявено лично от транспортния министър Росен Желязков. Офертата на консорциумът бе оценена с 86,12 точки. Министърът на транспорта каза, че техническата част на офертата на спечелилия е била оценена с максималните 100 точки.

На второ място е класиран консорциумът „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с 80,31 точки, следван плътно от третия „Фрапорт България“ ЕАД с 80,14 точки. На четвърто място е консорциумът „Витоша” с 78,42 точки, а на последно място е класиран Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с едва 66,15 точки.

Желязков определи всички оферти, като много добри и каза, че техническите предложения на трима от участниците са били оценени с максимален брой точки (другите двама с максимални технически оферти са били „Фрапорт” и консорциумът „Витоша”).

Според Росен Желязков, при оценяването на офертите комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие. Посочи, че компонентите от този модел са общ план за развитие на летището, бизнес план, финансов план, стратегия за развитието на летището и съответните предвиждания за срока на концесията.

Офертата на консорциума „Соф Кънект” не подсказваше, че тя ще бъде посочена за най-добра. Предложеното годишно концесионно възнаграждение бе от €24,54 млн., което бе трето по размер, а предложението за инвестиции бе в рамките на €608 млн., което е предпоследното по стойност.

Водещ в консорциума е базирания в Париж инвестиционен фонд Meridiam, управляващ активи за $7 млрд., а летището ще се обслужва от Flughafen München GmbH, но германската компания няма да участва в инвестирането и управлението на летището, а само ще бъде летищен оператор. В консорциума влиза и строителната компания Strabag.

Според „Капитал”, с избрания победител се свързва името на крупен български бизнесмен, но от консорциума отричат да имат връзка с местни бизнес структури.

Консорциумът представи стратегия за развитието на летище София и ръст на пътниците, която планира да реализира в четири фази.

През първата е предвидено увеличаване на пасажерите до 8,8 млн. до 2022 г. Ще се направи и ремонт на терминалите 1 и 2. На терминал 2 е заложено изграждането на коридор за разделяне на пътниците на пристигащи и заминаващи, увеличаване на капацитета на перона и местостоянките и на паркинга за автомобили.

Втората фаза на проекта им предвижда увеличаване на пътниците до 12,3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиции в изграждането на нов трети терминал. Той ще замени старият терминал 1. Планирано е новият трети терминал да бъде с площ от 55 000 кв.м. Ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 стоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пътниците, а не по-ръкав, заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила.

През третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14,5 млн. до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 стоянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище. Ще има и втори покрит паркинг с над 1400 места и 43 000 кв.м площ за допълнителни работилници и складове за резервни части и офиси за обслужване на нуждите на летището.

През последната четвърта фаза ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г.

Решението за избор на победител подлежи на обжалване на две инстанции – Комисията за защита на конкуренцията и след това във Върховния административен съд.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството актуализира бюджета заради F-16
Следваща публикация
Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството предлага нови такси на летище София

Министерски съвет взе решение за леко намаляване на летищните такси на софийското летище, уеднаквяване на таксите при вътрешни и международни полети, увеличава отстъпките за количеството превозени пасажери, но и запазва еднаквите такси между стария и новия терминал. Това решение бе взето на заседанието на Министерски съвет от днес, 13 декември 2017 г.

Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София

Всичките петима кандидати са допуснати за участие в процедурата по избор на концесионер на летище София. Това стана днес, 9 май 2019 г., след като бяха отворени офертите им в Министерство на транспорта.

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

БСП отново атакува концесията на летище София

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Меню