Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

1K прочитания

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Решението за избора на консорциума „Соф Кънект” бе обявено лично от транспортния министър Росен Желязков. Офертата на консорциумът бе оценена с 86,12 точки. Министърът на транспорта каза, че техническата част на офертата на спечелилия е била оценена с максималните 100 точки.

На второ място е класиран консорциумът „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с 80,31 точки, следван плътно от третия „Фрапорт България“ ЕАД с 80,14 точки. На четвърто място е консорциумът „Витоша” с 78,42 точки, а на последно място е класиран Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с едва 66,15 точки.

Желязков определи всички оферти, като много добри и каза, че техническите предложения на трима от участниците са били оценени с максимален брой точки (другите двама с максимални технически оферти са били „Фрапорт” и консорциумът „Витоша”).

Според Росен Желязков, при оценяването на офертите комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие. Посочи, че компонентите от този модел са общ план за развитие на летището, бизнес план, финансов план, стратегия за развитието на летището и съответните предвиждания за срока на концесията.

Офертата на консорциума „Соф Кънект” не подсказваше, че тя ще бъде посочена за най-добра. Предложеното годишно концесионно възнаграждение бе от €24,54 млн., което бе трето по размер, а предложението за инвестиции бе в рамките на €608 млн., което е предпоследното по стойност.

Водещ в консорциума е базирания в Париж инвестиционен фонд Meridiam, управляващ активи за $7 млрд., а летището ще се обслужва от Flughafen München GmbH, но германската компания няма да участва в инвестирането и управлението на летището, а само ще бъде летищен оператор. В консорциума влиза и строителната компания Strabag.

Според „Капитал”, с избрания победител се свързва името на крупен български бизнесмен, но от консорциума отричат да имат връзка с местни бизнес структури.

Консорциумът представи стратегия за развитието на летище София и ръст на пътниците, която планира да реализира в четири фази.

През първата е предвидено увеличаване на пасажерите до 8,8 млн. до 2022 г. Ще се направи и ремонт на терминалите 1 и 2. На терминал 2 е заложено изграждането на коридор за разделяне на пътниците на пристигащи и заминаващи, увеличаване на капацитета на перона и местостоянките и на паркинга за автомобили.

Втората фаза на проекта им предвижда увеличаване на пътниците до 12,3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиции в изграждането на нов трети терминал. Той ще замени старият терминал 1. Планирано е новият трети терминал да бъде с площ от 55 000 кв.м. Ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 стоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пътниците, а не по-ръкав, заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила.

През третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14,5 млн. до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 стоянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище. Ще има и втори покрит паркинг с над 1400 места и 43 000 кв.м площ за допълнителни работилници и складове за резервни части и офиси за обслужване на нуждите на летището.

През последната четвърта фаза ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г.

Решението за избор на победител подлежи на обжалване на две инстанции – Комисията за защита на конкуренцията и след това във Върховния административен съд.

Свързани теми

Предишна публикация
Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16
Следваща публикация
Правителството актуализира бюджета заради F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Горна Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Това съобщава местният сайт Янтра Днес.

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Половин милион пасажери за летище София през март

През третия месец на 2018 г. летище София е обслужило над половин милион пътници (556 088), което е увеличение от 7,8% спрямо същия месец на миналата година. Това съобщават от столичното летище.

Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

Меню