Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

1K прочитания

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Решението за избора на консорциума „Соф Кънект” бе обявено лично от транспортния министър Росен Желязков. Офертата на консорциумът бе оценена с 86,12 точки. Министърът на транспорта каза, че техническата част на офертата на спечелилия е била оценена с максималните 100 точки.

На второ място е класиран консорциумът „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с 80,31 точки, следван плътно от третия „Фрапорт България“ ЕАД с 80,14 точки. На четвърто място е консорциумът „Витоша” с 78,42 точки, а на последно място е класиран Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с едва 66,15 точки.

Желязков определи всички оферти, като много добри и каза, че техническите предложения на трима от участниците са били оценени с максимален брой точки (другите двама с максимални технически оферти са били „Фрапорт” и консорциумът „Витоша”).

Според Росен Желязков, при оценяването на офертите комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие. Посочи, че компонентите от този модел са общ план за развитие на летището, бизнес план, финансов план, стратегия за развитието на летището и съответните предвиждания за срока на концесията.

Офертата на консорциума „Соф Кънект” не подсказваше, че тя ще бъде посочена за най-добра. Предложеното годишно концесионно възнаграждение бе от €24,54 млн., което бе трето по размер, а предложението за инвестиции бе в рамките на €608 млн., което е предпоследното по стойност.

Водещ в консорциума е базирания в Париж инвестиционен фонд Meridiam, управляващ активи за $7 млрд., а летището ще се обслужва от Flughafen München GmbH, но германската компания няма да участва в инвестирането и управлението на летището, а само ще бъде летищен оператор. В консорциума влиза и строителната компания Strabag.

Според „Капитал”, с избрания победител се свързва името на крупен български бизнесмен, но от консорциума отричат да имат връзка с местни бизнес структури.

Консорциумът представи стратегия за развитието на летище София и ръст на пътниците, която планира да реализира в четири фази.

През първата е предвидено увеличаване на пасажерите до 8,8 млн. до 2022 г. Ще се направи и ремонт на терминалите 1 и 2. На терминал 2 е заложено изграждането на коридор за разделяне на пътниците на пристигащи и заминаващи, увеличаване на капацитета на перона и местостоянките и на паркинга за автомобили.

Втората фаза на проекта им предвижда увеличаване на пътниците до 12,3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиции в изграждането на нов трети терминал. Той ще замени старият терминал 1. Планирано е новият трети терминал да бъде с площ от 55 000 кв.м. Ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 стоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пътниците, а не по-ръкав, заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила.

През третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14,5 млн. до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 стоянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище. Ще има и втори покрит паркинг с над 1400 места и 43 000 кв.м площ за допълнителни работилници и складове за резервни части и офиси за обслужване на нуждите на летището.

През последната четвърта фаза ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г.

Решението за избор на победител подлежи на обжалване на две инстанции – Комисията за защита на конкуренцията и след това във Върховния административен съд.

Свързани теми

Предишна публикация
Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16
Следваща публикация
Правителството актуализира бюджета заради F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София

Не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност в откритата процедура за концесия на Летище София. Това съобщават от държавното обвинение днес, 7 ноември 2018 г.

Ryanair забавя ръста си и спира полети до София

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че забавя ръста си, отменя полети през зимното разписание и спира да лети по 34 линии считано от ноември.

Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища

Всички полети на нискотарифната авиокомпания Wizz Air от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд ще бъдат преустановени от 6 ноември 2016 г. Това се посочва в становище на компанията в отговор на въпрос на БТА по повод сигнал от клиенти на компанията за отменени резервации за посочените дестинации.

Меню