Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси

825 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че няма нищо против покупката на изтребителите F-16, но постави въпроса дали са били спазени българските интереси. Това каза той днес, 18 юли 2019 г.

„Искам нещо да изчистим, с което се спекулира тук. Президентът не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности“, това Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница, предаде агенция „Фокус“.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да бъде готов и да има оперативни способности, за да бъде ефективен. Когато едно от нещата го няма, това представлява заплаха за неговите способности.

„Всичко идва до цената – тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка. Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях“, коментира още Румен Радев.

„Трябва да е ясно, че основното предназначение на транспортните вертолети и самолети, е да превозват хора и товари от точка А до точка Б. Основното предназначение на изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има“, това заяви Радев днес в отговор на журналистически въпрос.

По-рано днес, премиерът Борисов се впусна в поредния си монолог по отношение на военната авиация, в която отново критикува тежко покупката на военно-транспортни самолети и вертолети преди повече от десетилетие.

Президентът беше категоричен, че това, което трябва да се отстоява при модернизацията на Въоръжените сили, са интересите на страната.

„Ние взехме решения на Консултативен съвет за национална сигурност и трите проекти за модернизация да бъдат придвижени едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции, офсет, индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост. Да има пълен пакет въоръжение, пълен пакет оборудване“, припомни Румен Радев и подчерта, че нито едно от решенията не е било изпълнено.

Свързани теми

Предишна публикация
Народното събрание гласува за покупката на F-16 (на живо)
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16
825 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Премиерът Борисов: Не гледам оферти и не участвам

Премиерът Бойко Борисов направи опит да се разграничи от процеса за придобиване на нов изтребител, като заяви, че той не участва в него, но бил заръчал максимална прозрачност, търсене на мнението на пилотите и изрази предпочитанието си за нови изтребители. Това каза той днес, 2 октомври 2018 г.

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Беларус получи първите два Су-30СМ

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО.

Меню