САЩ са обещали задълбочен технологичен трансфер за японския F-3

661 прочитания

Съединените щати са обещали по-задълбочен технологичен трансфер около разработвания от Япония изтребител от следващо поколение F-3. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, цитиращ собствени източници от японското правителство.

Според изданието, САЩ са направили предложенията си наскоро, като се очаква до края на 2019 г. Япония да реши как точно ще създаде своя нов изтребител F-3.

През миналата година японското МО започна да събира информация от чуждестранни партньори за евентуален технологичен трансфер и помощ за създаването на изтребител от ново поколение. Тогава бяха отправени запитвания до Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman и BAE Systems.

Американските компании, обаче първоначално бяха предпазливи да предлагат широк технологичен трансфер, особено в областта на нискозабележимите технологии.

В същото време от BAE Systems са били повече от съгласни да споделят технологии, а японската страна е изразила силен интерес към участие в проекта Tempest, който бе представен през миналата година. Точно това е принудило САЩ да разхлаби регулациите и да разреши по-сериозен обмен на ноу-хау.

Япония вече няколко години сериозно работи върху проекта F-3, като между 2017 и 2018 г. летя и технологичния демонстратор Mitsubishi X-2, който бе фокусиран върху нискозабележимите технологии и управляемия вектор на тягата. Отделно се работи по двигателите XF9-1 с тяга от 147kN на форсаж, както и по нови сензори и въоръжение от следващо поколение.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетял е третия предсериен МиГ-35
Следваща публикация
САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания
661 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Меню