Каракачанов: Нито преговаряме, нито разговаряме за още F-16

285 прочитания

Военният министър отказа да дава информация на депутатите за финансовите рамки, които САЩ са дали за покупката на следващите осем F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отрече да са водени каквито и да е преговори или разговори във връзка с придобиването на още изтребители F-16. Това той направи в рамките на отговор на парламентарен въпрос.

„Министерство на отбраната не е в процес, нито на разговори, нито на преговори с правителството на САЩ за придобиването на още осем самолета F-16 Block 70. Това ще е задача на някое от следващите народни събрания и правителства на страната”, пише Каракачанов в отговор, който е депозиран в Народното събрание на 15 март 2021 г.

Отговорът е към питане на депутата от БСП Николай Цонков, който иска да знае какво предложение за закупуване на F-16 е получен от САЩ в резултат на разговорите, които инициира премиерът Борисов миналата есен. Депутатът иска да знае какви са общите условия и финансовите рамки, които са дадени от американската страна.

Министър Каракачанов, обаче не дава информация за финансовите условия, които са дадени от САЩ, но атакува депутата, като заявява, че въпросът му сочи сериозно неразбиране на процеса за придобиване на въоръжение от САЩ. Военният министър се ограничава с обяснението, че приетият от Народното събрание през 2018 г. инвестиционен проект говори за покупка на 16 многоцелеви изтребителя, разделени на два етапа. Първият етап бе реализиран с подписването на договора от юли 2019 г., а вторият трябва да започне с приключването на първия етап, което се чака през 2024 г.

В тази връзка, през август 2020 г. България е изпратила запитване за цените и наличностите (LOR for Price and Availability) за доставка на още осем броя F-16 Block 70 със съпътстващо оборудване и въоръжение, включително и високоточно оръжие „въздух – земя”. Доставките на въпросните самолети се предвижда за 2024 – 2025 г., според запитването.

Каракачанов завършва с това, че американският отговор няма никакъв обвързващ характер, но получената информация може да се използва за писане на Проект за инвестиционен разход, който трябва да се приеме от Министерския съвет и Народното събрание, преди да се стартират конкретни преговори. Министърът на отбраната отново подчертава, че всички тези действия ще се извършват от някои следващи парламенти и правителства.

Информацията, обаче ще се използва и за изготвянето на Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г.

Макар министър Каракачанов да бяга от основния въпрос свързан с ориентировъчната цена, която САЩ дава за следващите F-16, в отговора му има интересна информация. Става ясно, че България е заявила управляемо въоръжение „въздух – земя” – нещо, което бе орязано от покупката на първите осем машини.

Интересен е и срока за доставка – 2024 – 2025 г. Ако този срок ще се спазва, то поръчката за новите самолети трябва да стане факт в следващите 12 – 18 месеца. Подобен замисъл се чете и в средносрочната бюджетна прогноза, която правителството публикува през октомври 2020 г. В нея се вижда, че през 2023 г. по проекта за придобиване на нов изтребител трябва да се вложат 1,18 млрд. лева. Тъй като бюджетната прогноза е до 2023 г., не става каква е сума, която се планира за следващите изтребители, поне от гледна точка на финансовото министерство.

Така, предвид предизборната обстановка и нееднозначните мнения за покупката на първите осем F-16, е разбираемо, че Каракачанов бяга от темата, но е видимо, че настоящото политическо ръководство на МО е заложило основата за не толкова далечната покупка на още американски изтребители. Както, обаче посочва Каракачанов в отговора си към народните представители, това е в рамките на заложения през 2018 г. инвестиционен проект.

Пълният текст на въпроса на депутата от БСП и отговора на Каракачанов, може да прочетете тук. 

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Русев: През 2021 г. ни предстоят много сериозни задачи
Следваща публикация
МО прекрати обществената поръчка за поддръжка на самолетите Pilatus
285 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Мианмар официално показа своите JF-17

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

Меню