Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи

9 прочитания

Полетите с изтребителите F-35 са временно спрени за извършване на технически прегледи, във връзка с инцидент с типа от преди две седмици. Това съобщиха днес, 11 октомври 2018 г., от Пентагона.

Прегледите ще се извършат на горивопроводите в двигателя Pratt & Whitney F135, независимо от точната модификация на F-35. Масовите инспекции трябва да бъдат приключени в рамките на 48 часа и се очаква след това повечето машини да продължат полетите си.

При машините, на които се открият проблемни горивопроводи, ще бъдат извършени ремонти за замяната им. Не е известно колко време ще продължи това и колко ще струва.

Според говорител на военното ведомство на САЩ, техническите прегледи са свързани с първоначалните изводи от инцидента от 28 септември 2018 г., при който в Южна Каролина се разби F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ. Тогава пилотът се катапултира успешно.

До сега не е давана информация за причините за инцидента, но прегледите на горивопровода говорят, че вероятно загубата на изтребителя, е свързана с проблеми в двигателя.

Над 320 броя F-35 се намират в експлоатация по света, но не е ясно дали всички те ще преминат през прегледи. От британското МО заявиха, че при тях няма да има спиране на полетите.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият сериен KC-390
Следваща публикация
Япония отива към строежа на изцяло нов изтребител
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова катастрофа в леката авиация

Нова катастрофа с летателен апарат от българската лека авиация стана днес, 29 май 2019 г. Моторен делтапланер се е разбил край мъглижкото село Юлиево, при което е загинал един човек.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Меню