Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи

7 прочитания

Полетите с изтребителите F-35 са временно спрени за извършване на технически прегледи, във връзка с инцидент с типа от преди две седмици. Това съобщиха днес, 11 октомври 2018 г., от Пентагона.

Прегледите ще се извършат на горивопроводите в двигателя Pratt & Whitney F135, независимо от точната модификация на F-35. Масовите инспекции трябва да бъдат приключени в рамките на 48 часа и се очаква след това повечето машини да продължат полетите си.

При машините, на които се открият проблемни горивопроводи, ще бъдат извършени ремонти за замяната им. Не е известно колко време ще продължи това и колко ще струва.

Според говорител на военното ведомство на САЩ, техническите прегледи са свързани с първоначалните изводи от инцидента от 28 септември 2018 г., при който в Южна Каролина се разби F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ. Тогава пилотът се катапултира успешно.

До сега не е давана информация за причините за инцидента, но прегледите на горивопровода говорят, че вероятно загубата на изтребителя, е свързана с проблеми в двигателя.

Над 320 броя F-35 се намират в експлоатация по света, но не е ясно дали всички те ще преминат през прегледи. От британското МО заявиха, че при тях няма да има спиране на полетите.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият сериен KC-390
Следваща публикация
Япония отива към строежа на изцяло нов изтребител
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Меню