Ju 52 катастрофира в Швейцария

49 прочитания

Ретро самолет Junkers Ju 52 катастрофира в Швейцарските Алпи. При инцидента загинаха всички намиращи се на борда му 20 души.

Самолетът с регистрация HB-HOT и опериран от местната авиокомпания Ju-Air, е излетял на 4 август 2018 г., от Лукарно, в южната част на Швейцария и е трябвало да кацне в Дюбендорф, в Северна Швейцария. На борда са се намирали 17 пасажера и тричленен екипаж.

Полетът, започнал в 14,10 часа местно време, е бил с цел развлечение и е трябвало да премине на сравнително малка височина над терена , като пасажерите е можело да се наслаждават на швейцарските планини.

Около 14,50 часа самолетът се е врязал в планински склон от Гларуските Алпи. Останките му са намерени на надморска височина от 2540 m, като не е имало оцелели.

За сега, много малко е известно за случилото се. Има информация, че машината се е разбила след вертикално падане с голяма скорост. Няма индикации за сблъсък с друг летателен апарат или препятствия по терена. За сега няма и данни за разпад на конструкцията във въздуха. Времето по време на инцидента е било добро.

Командирът на полетът е бил изключително опитен ветеран от швейцарските ВВС, който след това е летял в авиокомпанията Swiss. Той е имал 900 часа на Ju 52.

Ju-Air е прекратила операциите си за сега. Авиокомпанията има още два Ju 52.

Катастрофиралият Ju 52 е един от двата оригинални самолети от този тип, които все още се поддържат в летателна годност (останалите Ju 52, които летят в момента са произвеждани след ВСВ в Испания CASA 352). Самолетът Ju-52/3mg4e е бил приет на въоръжение в швейцарските ВВС през 1939 г., а след военната си кариера е използван в цивилни авиокомпании, включително и за снимане на филми. Към момента на катастрофата, самолетът е бил на 79 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Латвия се интересува от покупката на четири UH-60
Следваща публикация
Ми-8 катастрофира в Сибир
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Заместник-министър Величков: Военна полиция и прокуратурата разследват инцидента с C-27J

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви днес, 20 януари 2018 г., в предаването „Тази събота” по bTV, че инцидентът с военно-транспортния самолет C-27J Spartan се разследва от Военна полиция и Военна прокуратура.

Малък самолет катастрофира край Ихтиман

Лек самолет катастрофира днес, 26 май 2019 г., край Ихтиман. При инцидента са загинали двамата намиращи се на борда му. Това съобщават от Министерство на транспорта.

Меню