Ju 52 катастрофира в Швейцария

47 прочитания

Ретро самолет Junkers Ju 52 катастрофира в Швейцарските Алпи. При инцидента загинаха всички намиращи се на борда му 20 души.

Самолетът с регистрация HB-HOT и опериран от местната авиокомпания Ju-Air, е излетял на 4 август 2018 г., от Лукарно, в южната част на Швейцария и е трябвало да кацне в Дюбендорф, в Северна Швейцария. На борда са се намирали 17 пасажера и тричленен екипаж.

Полетът, започнал в 14,10 часа местно време, е бил с цел развлечение и е трябвало да премине на сравнително малка височина над терена , като пасажерите е можело да се наслаждават на швейцарските планини.

Около 14,50 часа самолетът се е врязал в планински склон от Гларуските Алпи. Останките му са намерени на надморска височина от 2540 m, като не е имало оцелели.

За сега, много малко е известно за случилото се. Има информация, че машината се е разбила след вертикално падане с голяма скорост. Няма индикации за сблъсък с друг летателен апарат или препятствия по терена. За сега няма и данни за разпад на конструкцията във въздуха. Времето по време на инцидента е било добро.

Командирът на полетът е бил изключително опитен ветеран от швейцарските ВВС, който след това е летял в авиокомпанията Swiss. Той е имал 900 часа на Ju 52.

Ju-Air е прекратила операциите си за сега. Авиокомпанията има още два Ju 52.

Катастрофиралият Ju 52 е един от двата оригинални самолети от този тип, които все още се поддържат в летателна годност (останалите Ju 52, които летят в момента са произвеждани след ВСВ в Испания CASA 352). Самолетът Ju-52/3mg4e е бил приет на въоръжение в швейцарските ВВС през 1939 г., а след военната си кариера е използван в цивилни авиокомпании, включително и за снимане на филми. Към момента на катастрофата, самолетът е бил на 79 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Латвия се интересува от покупката на четири UH-60
Следваща публикация
Ми-8 катастрофира в Сибир
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Меню