F-22 се разби при тренировъчен полет

529 прочитания

Тежък изтребител F-22A Raptor от състава на ВВС на САЩ се разби днес, 15 май 2020 г. във Флорида. Пилотът се е катапултирал успешно.

Инцидентът е станал около 09,15 часа местно време. Самолетът, който е принадлежал на 43-та ескадрила към 325-то изтребително крило, е излетял от авиобаза Еглин за регулярен тренировъчен полет.

Самолетът е паднал на около 19 km от авиобазата, на територията на военен полигон. При разбиването си, той не е нанесъл щети на цивилни обекти.

Пилотът се е катапултирал успешно и е бил евакуиран в близка военна болница без сериозни наранявания.

Засега, друга информация не се дава. Води се разследване.

325-то изтребително крило нормално се базира в Тиндал, но след като базата беше тежко повредена от урагана Майкъл през октомври 2018 г., част от функциите ѝ бяха поети от близките авиобази.

Това е петият аварирал сериен F-22 от 2004 г. насам. Предпоследният инцидент бе от ноември 2012 г., като причината бе пожар на борда.

Свързани теми

Предишна публикация
Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ
Следваща публикация
В Германия тече дебат за въоръжените БЛА
529 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Карго 767 катастрофира в Тексас

Товарен Boeing 767-300ER катастрофира при кацане в близост до Хюстън, Тексас. На борда на машината се е намирал тричленен екипаж, за който се смята, че е загинал.

Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

Меню