България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

1K прочитания

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

„Двете държави споделят отношения на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната, беше общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата постигнаха принципно съгласие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат и за охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония”, се казва в съобщението разпространено от Президентството днес.

Друга информация не бе официално оповестена.

Може да се предположи, че България ще поиска или вече е поискала, „ер полисинг“ над Македония да се носи на ротационен принцип между гръцките и българските ВВС. За това, обаче най-вероятно ще трябва сключване на тристранно споразумение между Македония, България и Гърция. От техническа гледна точка, охраната на Македония от авиобаза Граф Игнатиево е напълно постижимо. Разстоянието от българската изтребителна авиобаза до Охрид е практически същото, както между нея и Шабла.

Предстои Македония да бъде приета в НАТО, а това значи и интеграцията ѝ в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATO’s integrated air defense and missile defense system – NATINAMDS). Тъй като страната не разполага с изтребители, задачата ще бъде поета от друга държава членка на Алианса.

През април 2019 г., предишният гръцки премиер Алексис Ципрас подписа военно споразумение с македонския си колега Зоран Заев, което уреждаше въпроса за поемането на мисията „ер полисинг” от гръцките ВВС.

През юни, премиерът Бойко Борисов каза, че се е разбрал със Заев, когато България получи своите F-16 да поеме охраната на македонското въздушно пространство, защото според Борисов „те така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Македония”.

Преди няколко седмици гръцкият военен министър Никос Панайотопулос даде интервю за местния вестник „Катимерини”, от което стана ясно, че все още няма подписан конкретен договор за „ер полисинг” над Македония, тъй като още не е постигнато работно споразумение между двете страни. Панайотопулос подчерта в интервюто, че е от изключителна важност Гърция да подпише такъв договор, тъй като към македонския „ер полисинг” интерес имала и Турция, както и България, но тя нямала реални възможности за това.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с демонстрация над центъра на Пловдив на 17 октомври
Следваща публикация
Депутати се запознаха с тренажора на PC-9M в Долна Митрополия
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание…
Меню