Канада удължава срока за подаване на оферти в изтребителния си конкурс

109 прочитания

Канада удължи с един месец срока за подаване на оферти в своя конкурс за доставка на нови изтребители. Това бе обявено вчера, 11 май 2020 г.

Срокът, който първоначално беше 30 юни, вече е 31 юли 2020 г. Канадската агенция, която се занимава с обществените поръчки посочва, че причината за удължаването на срока е пандемията от COVID-19.

„Пандемията от COVID-19 поставя безпрецедентни предизвикателства пред бизнеса, включително и компаниите, от които очакваме оферти за нов изтребител за Кралските канадски ВВС. Тази ситуация се отразява и на процеса по подаване на оферти. За да осигурим провеждането на отворен, честен и прозрачен конкурс, решихме да удължим срока за подаване на оферти. Това ще даде възможност Канада да получи най-добрите възможни предложения”, се казва в правителственото съобщение.

Канада иска да закупи 88 многоцелеви изтребители, които да заместят силно остарелите CF-18 Hornet (на снимката). Стойността на договора се очаква да е между $15 и 19 млрд. Първоначално Канада покани за участие петима кандидати – F-35, F/A-18 Super Hornet, Gripen E, Rafale и Eurofighter, но последните двама отказаха да дават оферти с твърдението, че канадските условия дават сериозна преднина на американските изтребители.

Очаква се процесите по оценка на офертите и финални преговори по тях да продължат до 2022 г. Договорът с избрания победител се планират за същата година, а първите изтребители трябва да пристигнат в страната през 2025 г.

Съобщението за отлагането дойде на фона на новината, че канадското правителство е превело поредния финансов транш за програмата F-35 JSF. Канада участва в нея от началото ѝ. Общата инвестиция в проекта до момента е $541 млн., но канадското правителство твърди, че ползите за местната аерокосмическа индустрия далеч надхвърлят в пъти тази сума.

Канада е участник в програмата JSF от най-ниското ниво 3. През 2010 г. страната обяви, че ще купи 65 броя F-35A без да провежда формален конкурс и без да сравнява изтребителя с други опции. Решението бе подложено на тежка критика, включително и от Сметната палата на страната. Така въпреки, че F-35 бе формално избран, не бе направена реална поръчка за него.

През 2015 г. на власт дойде кабинета на Джъстин Трюдо, който обеща да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.

Свързани теми

Предишна публикация
Програмата F-35 страда от забавена доставка на части
Следваща публикация
Карго самолет вероятно е бил свален по погрешка в Сомалия
109 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Меню