Сърбия със заявка за по-нататъшно обновяване на военната си авиация

482 прочитания

Сърбия ще продължи да обновява военната си авиация, като планира покупка на още бойни самолети. Това стана ясно от думите на сръбския президент Александър Вучич.

„Ще развиваме ударната си и изтребителна авиация. Ще влагаме и в други модерни оръжия, включително зенитни средства. Но трябва да се знае, че изграждането на съвременна бойна авиация струва много пари”, заявява Вучич на 26 юли 2020 г. по време на посещение във военна база.

Вучич е подчертал, че в последните години се инвестира сериозно във въоръжените сили на страната и особено ВВС и че само до преди няколко години е имало изправени по един МиГ-29 и един МиГ-21.

Изказванията стават на фона на поредното повишаване на напрежението между Сърбия и Косово.

Макар Вучич да не дава детайли за това как ще продължи развиването на сръбската военна авиация, про-правителствените медии в страната спекулират, че става въпрос за покупката на ударни самолети, като се споменава щурмовика Су-25.

Сръбските ВВС в момента разполагат с една ескадрила изтребители-бомбардировачи J-22 Orao (на снимката). През годините многократно се обявяваха планове за тяхната модернизация, но за момента няма реални стъпки към това. В същото време Сърбия ремонтира и модернизира флота си от 14 броя МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за модернизация на японските F-15
Следваща публикация
Грузия обновява бойната си авиация
482 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-25 в България – Началото

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията…

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню