Първият полет на B-21 се отлага леко

290 прочитания

Първият полет на новия американски стратегически бомбардировач Northrop Grumman B-21 Rider се отлага леко и вече се планира за началото на 2022 г. Това съобщава Janes.

Пентагонът очакваше, че първият полет на B-21 ще стане факт в края на 2021 г., но планът вече е изместен за началото на 2022 г. Причините за това са неясни.

В същото време, генерал-майор Марк Уедерингтън, командир на Осма въздушна армия към ВВС на САЩ, е заявил, цитиран от Janes, че въпреки това леко забавяне има надежда, че първоначалното ниво на бойна готовност за типа ще бъде обявено предсрочно. Пентагонът не дава конкретни срокове за това, освен че това ще се случи в средата на десетилетието.

Осма въздушна армия разполага с целия арсенал от стратегически бомбардировачи на САЩ – общо 157 машини, разпределени по следния начин – 61 броя B-1B, 20 броя B-2A и 76 броя B-52H. Очаквайки новия B-21, вече има планове за леко съкращаване на наличните B-1B. В проектобюджета за 2021 г. е залегнало пенсионирането на 17 броя от този тип.

ВВС на САЩ ще пенсионират всички B-1 и B-2 с влизането на въоръжение на B-21, a B-52 ще преминат през сериозна модернизация, включително нови двигатели, ново комуникационно оборудване, нови системи за самозащита и други. Планира се ветераните да служат още поне 20 – 30 години.

Много малко е известно за B-21. Знае се, че бомбардировачът ще е двудвигателен и изпълнен по схемата „летящо крило” и ще бъде по-малък от B-2. В последните години бяха разпространени и няколко неясни визуализации.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters ще доставя нов вариант на UH-72 на Пентагона
Следваща публикация
Гърция потвърди, че преговаря за Rafale
290 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

F-117 отново бе забелязан да лети в САЩ

10 години след като официално бе свален от въоръжение, нискозабележимият ударен самолет F-117 продължава да лети в САЩ. Това се вижда в наскоро публикувано видео.

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети

ВВС на САЩ все пак ще стартират конкурс за доставка на леки турбовитлови бойни самолети, като цели сключване на договор до края на септември 2019 г. Това се чете от сайта за потенциални обществени поръчки в САЩ FedBizOpps.

B-21 получи името Raider

Новият американски стратегически бомбардировач B-21 получи името Raider (нападател, нашественик, нахлуващ – англ.). Решението бе обявено днес, 19 септември 2016 г. от секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Дебора Джеймс Лии.

Меню