Китайската експериментална безпилотна совалка се приземи

216 прочитания

Китайският експериментален безпилотен космически апарат за многократна употреба се приземи в неделя, 6 септември 2020 г., след две денонощия на орбита.

Апаратът, чието име не се съобщава официално, бе изстрелян на 4 септември 2020 г. от космодрума Цзюцюан с ракета носител Chang Zheng-2F (CZ-2F). Стартът бе обявен само ден по-рано, а подробности за него не бяха дадени, като се изключи краткото съобщение на китайската държавна информационна агенция Xinhua.

Xinhua излезе и с кратко съобщение, че експерименталният полет е проведен нормално и апаратът се е приземил по план в неделя. Според агенцията, основната задача на експериментът е създаване на начин за евтино изстрелване на товари с цел мирното усвояване на космоса.

Space News съобщава, че две орбити преди да навлезе в атмосферата, експерименталният апарат е извел на орбита друг обект. Орбиталните му параметри са били сходни, с тези на безпилотната совалка и той е останал в космоса.

По време на някои от китайските пилотируеми мисии, на орбита се извеждат и малки сателити, които се използват за мониторинг на космическия кораб. Те се пускат от техния борд и остават в близост. Няма яснота, дали се касае за подобно нещо.

В китайския интернет изтече снимка (горе) на ракетата носител CZ-2F, като на очи се наби обемния обтекал, под който явно се крие относително голям космически апарат.

Преди три години китайските официални източници заговориха, че през 2020 г. ще бъде осъществен експериментален старт на безпилотна совалка, която ще е еквивалентна на американския апарат X-37B, който САЩ използват от 10 години. Беше отбелязано, че апаратът ще може да превозва и космонавти, не само товари.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA обмисля да изпрати сонда към Венера
Следваща публикация
Китай изстреля експериментална безпилотна совалка
216 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

SpaceX успешно използва ракета за трети път

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

Меню