Американски астронавт ще лети на Союз МС-18

180 прочитания

Американският астронавт Марк Ванде Хей ще се присъедини към екипажа на руския космически кораб Союз МС-18, който ще полети към МКС в началото на април. Това заявиха от NASA вчера, 9 март 2021 г.

От началото на февруари бе ясно, че NASA иска да сложи американец на борда на Союз МС-18, като застраховка в случай, че има проблем с Crew Dragon. Целта е Международната космическа станция (МКС) да не остава без американско присъствие.

Союз МС-18 ще стартира от Байконур на 9 април 2021 г. Командир на полета е Олег Новицкий, а на борда ще е и Пьотър Дубров – и двамата от „Роскосмос”. Корабът ще поеме по свръхбърза траектория за скачване със станцията. Полетът ще отнеме малко повече от три часа.

От руската космическа агенция са казали, че правят разместване в екипажа на кораба след настойчива молба от американска страна. Оригинално екипажът щеше да е изцяло руски и към него да влиза Сергей Корсаков.

NASA не купува мястото директно от „Роскосмос”, а го взима на бартер от частната американска компания Axiom Space. В замяна, американската космическа агенция ще предостави едно място на борда на свой космически кораб през 2023 г. Не е ясно колко плаща Axiom Space на руската страна.

Желанието на NASA да си осигури място на поредния полет на „Союз” показва доста консервативния подход на агенцията. В момента, на борда на МКС има четирима американци. Катлин Рубинс пристигна там на борда на Союз МС-17, който ще се завърне на земята на 18 април. Останалите трима са част от екипажа на мисията Crew-1, която се провежда с Crew Dragon. Тяхното завръщане на родната планета се планира за 9 май. В същото време, мисията Crew-2 се планира за 22 април.

Свързани теми

Предишна публикация
Artemis ще оцелее при администрацията на Байдън
Следваща публикация
Китай и Русия подписаха споразумение за създаване на лунна база
180 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

Меню