Американски астронавт ще лети на Союз МС-18

180 прочитания

Американският астронавт Марк Ванде Хей ще се присъедини към екипажа на руския космически кораб Союз МС-18, който ще полети към МКС в началото на април. Това заявиха от NASA вчера, 9 март 2021 г.

От началото на февруари бе ясно, че NASA иска да сложи американец на борда на Союз МС-18, като застраховка в случай, че има проблем с Crew Dragon. Целта е Международната космическа станция (МКС) да не остава без американско присъствие.

Союз МС-18 ще стартира от Байконур на 9 април 2021 г. Командир на полета е Олег Новицкий, а на борда ще е и Пьотър Дубров – и двамата от „Роскосмос”. Корабът ще поеме по свръхбърза траектория за скачване със станцията. Полетът ще отнеме малко повече от три часа.

От руската космическа агенция са казали, че правят разместване в екипажа на кораба след настойчива молба от американска страна. Оригинално екипажът щеше да е изцяло руски и към него да влиза Сергей Корсаков.

NASA не купува мястото директно от „Роскосмос”, а го взима на бартер от частната американска компания Axiom Space. В замяна, американската космическа агенция ще предостави едно място на борда на свой космически кораб през 2023 г. Не е ясно колко плаща Axiom Space на руската страна.

Желанието на NASA да си осигури място на поредния полет на „Союз” показва доста консервативния подход на агенцията. В момента, на борда на МКС има четирима американци. Катлин Рубинс пристигна там на борда на Союз МС-17, който ще се завърне на земята на 18 април. Останалите трима са част от екипажа на мисията Crew-1, която се провежда с Crew Dragon. Тяхното завръщане на родната планета се планира за 9 май. В същото време, мисията Crew-2 се планира за 22 април.

Свързани теми

Предишна публикация
Artemis ще оцелее при администрацията на Байдън
Следваща публикация
Китай и Русия подписаха споразумение за създаване на лунна база
180 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…
Меню