Първият регулярен полет на Crew Dragon се отлага

59 прочитания

Първият регулярен полет с космическия кораб Crew Dragon, който се планираше за 31 октомври 2020 г., се отлага за неопределена дата в първата половина на ноември. Това съобщиха от NASA.

Съобщението бе публикувано на 10 октомври. В него се посочва, че времето ще се използва от SpaceX за тестове на системите на първата степен на ракетата Falcon 9, тъй като скорошен старт на ракетата-носител бе отложен заради нерегулярна работа на една от един от газ генераторите на борда.

На 2 октомври 2020 г. стартът на Falcon 9 бе спрян само две секунди преди запуска на двигателите. По време на тази мисия товарът бе GPS сателит. Четири дни по-късно бе извършен успешен старт, но с употребявана ракета и друг товар (60 сателита от серията Starlink), докато, както проваления старт на 2 октомври, така и стартът на Crew Dragon използват новопроизведена ракета.

Няма индикации, че SpaceX отлага други от планираните в момента стартове на Falcon 9. За 10 ноември се разчита старт на сателит за наблюдение на земята, а в края на ноември или началото на декември ще се осъществи старт на товарен космически кораб Dragon. В същото време, засега не е планирана друга дата за старт на GPS сателита.

Мисията Crew-1 ще е първия регулярен старт на космическия кораб Crew Dragon, след успешния тестов полет с астронавти на борда, който приключи на 3 август.

Стартът първоначално бе заложен за не по-рано от 23 октомври (това значи, че се цели старт на тази дата, но това подлежи на отлагане, най-вече заради метеорологичните условия), след което бе отложен за не по-рано от 31 октомври. Това стана с цел осигуряване на повече време за сертификация на космическия кораб преди старта.

Космическият кораб, с който ще бъде осъществена мисията, има сериен номер C207 и това ще е неговият първи полет в космоса. Стартът ще се осъществи с ракета-носител Falcon 9 Block 5.

Командир на екипажът ще е Майкъл Хопкинс, пилот ще е Виктор Гловър, а на борда ще са и двама специалисти по мисията – Шанън Уолкър и японецът Соичи Ногучи (екипажът е на снимката). Корабът ще се скачи с Международната космическа станция (МКС) и ще остане там, заедно с екипажа си, в рамките на няколко месеца.

Следващият старт към МКС се планира за тази сряда (14 октомври). От Байконур ще стартира космическия кораб Союз МС-17 с руските космонавти Сергей Ружков и Сергей Куд-Сверчков, както и американския астронавт Кейт Рубинс. Седмица по-късно на земята ще се върне настоящият екипаж на станцията в състав Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Касиди.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов успеше тест за New Shepard
Следваща публикация
SpaceX и Пентагонът работят заедно по система за бърз суборбитален транспорт
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Успешен тест за New Shepard

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

Союз МС-12 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-12 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана рано сутринта днес, 15 март 2019 г.

Меню