Първият регулярен полет на Crew Dragon се отлага

59 прочитания

Първият регулярен полет с космическия кораб Crew Dragon, който се планираше за 31 октомври 2020 г., се отлага за неопределена дата в първата половина на ноември. Това съобщиха от NASA.

Съобщението бе публикувано на 10 октомври. В него се посочва, че времето ще се използва от SpaceX за тестове на системите на първата степен на ракетата Falcon 9, тъй като скорошен старт на ракетата-носител бе отложен заради нерегулярна работа на една от един от газ генераторите на борда.

На 2 октомври 2020 г. стартът на Falcon 9 бе спрян само две секунди преди запуска на двигателите. По време на тази мисия товарът бе GPS сателит. Четири дни по-късно бе извършен успешен старт, но с употребявана ракета и друг товар (60 сателита от серията Starlink), докато, както проваления старт на 2 октомври, така и стартът на Crew Dragon използват новопроизведена ракета.

Няма индикации, че SpaceX отлага други от планираните в момента стартове на Falcon 9. За 10 ноември се разчита старт на сателит за наблюдение на земята, а в края на ноември или началото на декември ще се осъществи старт на товарен космически кораб Dragon. В същото време, засега не е планирана друга дата за старт на GPS сателита.

Мисията Crew-1 ще е първия регулярен старт на космическия кораб Crew Dragon, след успешния тестов полет с астронавти на борда, който приключи на 3 август.

Стартът първоначално бе заложен за не по-рано от 23 октомври (това значи, че се цели старт на тази дата, но това подлежи на отлагане, най-вече заради метеорологичните условия), след което бе отложен за не по-рано от 31 октомври. Това стана с цел осигуряване на повече време за сертификация на космическия кораб преди старта.

Космическият кораб, с който ще бъде осъществена мисията, има сериен номер C207 и това ще е неговият първи полет в космоса. Стартът ще се осъществи с ракета-носител Falcon 9 Block 5.

Командир на екипажът ще е Майкъл Хопкинс, пилот ще е Виктор Гловър, а на борда ще са и двама специалисти по мисията – Шанън Уолкър и японецът Соичи Ногучи (екипажът е на снимката). Корабът ще се скачи с Международната космическа станция (МКС) и ще остане там, заедно с екипажа си, в рамките на няколко месеца.

Следващият старт към МКС се планира за тази сряда (14 октомври). От Байконур ще стартира космическия кораб Союз МС-17 с руските космонавти Сергей Ружков и Сергей Куд-Сверчков, както и американския астронавт Кейт Рубинс. Седмица по-късно на земята ще се върне настоящият екипаж на станцията в състав Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Касиди.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов успеше тест за New Shepard
Следваща публикация
SpaceX и Пентагонът работят заедно по система за бърз суборбитален транспорт
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи старт за Cargo Dragon

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това…

Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част I

Преди четвърт век България изживя своето космическо лято. Не само че на орбита бе изведен вторият български космонавт Александър Александров с научната апаратура по проекта „Шипка”, но и към Марс полетя сонда с българско оборудване на борда. Как всичко това стана факт? За събитията през българското космическо лято от първо лице разказва професор Борис БОНЕВ, който във втората половина на 80-те години е водеща фигура в българската космонавтика.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 60 (август 2013 г.)  

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

Меню