Морската пехота пенсионира AH-1W Super Cobra

128 прочитания

Корпусът на морската пехота на САЩ пенсионира официално щурмовите вертолети Bell AH-1W Super Cobra.

Церемонията по изваждането на типа от въоръжение се е състояла на 14 октомври 2020 г. Последните полети са били осъществени от авиобазата на Морската пехота в Ню Орлиънс. Последните вертолети са се числели към щурмовата вертолетна ескадрила HMLA-773 „Red Dogs”, част от резерва на Корпуса.

Корпусът на морската пехота експлоатира AH-1W от 34 години, за което време са натрупани малко над 933 000 летателни часа. Общо 179 броя са доставени между 1986 и 1999 г. Типът участва във Войната в Персийския залив през 1991 г., а следващата му активна роля е в Ирак и Афганистан.

AH-1W е развитие на предишния двудвигателен модел AH-1T. Той получава нова трансмисия и два нови и по-мощни газотурбинни двигатели GE T700-GE-401. Блоковете за управление на въоръжението са преместени в носа, което му придава леко издут вид. Интегрирана е новата противотанкова ракета AGM-114 Hellfire, ракетата „въздух – въздух” AIM-9L Sidewinder и противорадарната ракета АGM-122 SideARM.

В Корпуса на морската пехота AH-1W се замества от генерално подобрения AH-1Z Viper. Не малко от по-новите модели W бяха преработени в новите модели Z.

През 2018 г. от Пентагона заявиха, че разполагат с употребявани AH-1W за продажба, но не е известно да са е появил клиент. Типът се експлоатира и от Турция и Тайван.

Свързани теми

Предишна публикация
Пълномащабното производство на F-35 отново се отлага
Следваща публикация
Испания получи оферта за още 20 Eurofighter
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.

Хърватска има намерение да вземе Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два вертолета UH-60 Black Hawk, които да бъде използвани от силите за специални операции на страната. Това е заявил хърватският военен министър Дами Кръстичевич в телевизионно интервю.

Правителството тръгна на извънсъдебно споразумение по договора с Airbus Helicopters

Правителството започна преговори за постигане на извънсъдебно споразумение с европейския вертолетостроител Airbus Helicopters по неразрешените въпроси около сделката за покупка на вертолетите Panther и Cougar. Това съобщава сайтът Mediapool.

Меню