Авиобаза Крумово отбеляза празника си

659 прочитания

Вчера, 27 октомври 2020 г. се навършиха 59 години от създаването на първата вертолетна авиационна част в България – 44-ти вертолетен авиационен полк. Това съобщиха от ВВС.

Годишнината беше отбелязана днес 28 октомври от 11,00 часа на територията на Военно формирование 32040 – Крумово при спазване на всички приети заради пандемията от коронавирус COVID-19 противоепидемични мерки.

Празникът започна с тържествен строй и приветствие на командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов. В словото си той подчерта, че въпреки предизвикателствата пред военната ни вертолетна авиация, през изминалата година базата е доказала за пореден път способностите си.

През 2019 г. започна обучението на екипажи за изпълнение на нов тип задачи с вертолет Cougar, а именно гасене на пожари – нещо, което не беше правено досега в България с този тип авиационна техника. Година по-късно авиобазата има редица реални успешно изпълнени задачи от този тип на територията на страната. Бързата реакция на екипажите и навременната намеса на вертолетите се оказаха решаващи за минимизиране на щетите, като предотвратиха неконтролируемото разрастване на огнените стихии. При гасене на пожари от въздуха с подвесна система Bambi Bucket екипажите работят в изключително тежки условия и при висок риск. С успешното изпълнение на задачите те за пореден път доказаха високия си професионализъм.

Бригаден генерал Иванов изрази увереност, че при наличие на достатъчно изправна техника и ресурси за вертолетната авиация предстои едно добро бъдеще, което освен поддържане на необходимите способности, ще осигури приемствеността между поколенията пилоти и авиационни специалисти. Накрая той благодари на всички, които са помагали на авиобазата през годините, на ветераните за тяхната подкрепа и споделен опит и на целия личен състав за нестихващата им енергия и отговорност при изпълнение на служебните им задължения.

Беше прочетен поздравителен адрес от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и имаше кратко приветствие от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти и авиационни специалисти от авиобазата.

Празникът завърши със статичен показ на авиационна техника и летателна демонстрация на част от основните задачи, изпълнявани от авиобазата с вертолети Ми-24, AS 532AL Cougar и Bell 206.

44-ти вертолетен авиополк е създаден на 27 октомври 1961 г. на летище Пловдив. През юни 1980 г. полкът се пребазира на летище Крумово. Три години по-късно, от полка се отделят щурмовите вертолети Ми-24, които са пребазирани на летище Стара Загора. През 1994 г. 44-ти полк и двата му осигуряващи батальона са обединени в 24-та вертолетна авиобаза. През 2000 г. базата се слива с 23-та авиобаза Стара Загора и Ми-24 се пребазират отново в Крумово. През 2012 г. 24-та вертолетна авиобаза и 16-та транспортна авиобаза се обединяват в 24-та авиобаза, която се базира на две летища – Крумово и София – Враждебна.

Снимки: ВВС на България

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Следващото правителство решава за другите осем F-16
Следваща публикация
Пристигна четвъртият ремонтиран Су-25
659 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Възстановиха парашутните скокове с L-410

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Меню