Авиобаза Крумово отбеляза празника си

654 прочитания

Вчера, 27 октомври 2020 г. се навършиха 59 години от създаването на първата вертолетна авиационна част в България – 44-ти вертолетен авиационен полк. Това съобщиха от ВВС.

Годишнината беше отбелязана днес 28 октомври от 11,00 часа на територията на Военно формирование 32040 – Крумово при спазване на всички приети заради пандемията от коронавирус COVID-19 противоепидемични мерки.

Празникът започна с тържествен строй и приветствие на командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов. В словото си той подчерта, че въпреки предизвикателствата пред военната ни вертолетна авиация, през изминалата година базата е доказала за пореден път способностите си.

През 2019 г. започна обучението на екипажи за изпълнение на нов тип задачи с вертолет Cougar, а именно гасене на пожари – нещо, което не беше правено досега в България с този тип авиационна техника. Година по-късно авиобазата има редица реални успешно изпълнени задачи от този тип на територията на страната. Бързата реакция на екипажите и навременната намеса на вертолетите се оказаха решаващи за минимизиране на щетите, като предотвратиха неконтролируемото разрастване на огнените стихии. При гасене на пожари от въздуха с подвесна система Bambi Bucket екипажите работят в изключително тежки условия и при висок риск. С успешното изпълнение на задачите те за пореден път доказаха високия си професионализъм.

Бригаден генерал Иванов изрази увереност, че при наличие на достатъчно изправна техника и ресурси за вертолетната авиация предстои едно добро бъдеще, което освен поддържане на необходимите способности, ще осигури приемствеността между поколенията пилоти и авиационни специалисти. Накрая той благодари на всички, които са помагали на авиобазата през годините, на ветераните за тяхната подкрепа и споделен опит и на целия личен състав за нестихващата им енергия и отговорност при изпълнение на служебните им задължения.

Беше прочетен поздравителен адрес от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и имаше кратко приветствие от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти и авиационни специалисти от авиобазата.

Празникът завърши със статичен показ на авиационна техника и летателна демонстрация на част от основните задачи, изпълнявани от авиобазата с вертолети Ми-24, AS 532AL Cougar и Bell 206.

44-ти вертолетен авиополк е създаден на 27 октомври 1961 г. на летище Пловдив. През юни 1980 г. полкът се пребазира на летище Крумово. Три години по-късно, от полка се отделят щурмовите вертолети Ми-24, които са пребазирани на летище Стара Загора. През 1994 г. 44-ти полк и двата му осигуряващи батальона са обединени в 24-та вертолетна авиобаза. През 2000 г. базата се слива с 23-та авиобаза Стара Загора и Ми-24 се пребазират отново в Крумово. През 2012 г. 24-та вертолетна авиобаза и 16-та транспортна авиобаза се обединяват в 24-та авиобаза, която се базира на две летища – Крумово и София – Враждебна.

Снимки: ВВС на България

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Следващото правителство решава за другите осем F-16
Следваща публикация
Пристигна четвъртият ремонтиран Су-25
654 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…
Меню