Индия е свалила собствен вертолет през февруари 2019 г.

811 прочитания

Индия сама е свалила своя вертолет Ми-17 през февруари 2019 г. Машината катастрофира в близост до летището Сринагар. Това съобщава индийският вестник The Economic Times.

Според изданието, разследването, което провеждат индийските въоръжени сили еднозначно показват, че вертолетът е бил свален от зенитно-ракетен комплекс, който е охранявал летището в Сринагар. При инцидента загинаха всички шестима военни, намиращи се на борда на машината, както и един цивилен на земята.

Инцидентът стана на 27 февруари 2019 г. На същата дата ВВС на Индия и Пакистан участваха във въздушно сражение на около 100 – 120 km от мястото, където се разби вертолета.

Вертолетът Ми-17В-5, който е принадлежал на 154-та вертолетна ескадрила, е извършал рутинна транспортна задача за превоз на товари и персонал между отделни индийски военни бази в района. Около 10 минути след излитането му, той е бил поразен от зенитна ракета изстреляна от индийски зенитно-ракетен комплекс SPYDER, който е охранявал летището в Сринагар.

Вестникът съобщава, че разследването е показало, че идентификационната система „свой-чужд” на сваления вертолет не е работила правилно и той първоначално е бил опознат, като вражеска цел. В същото време обаче, единната система за изграждане на опозната въздушна картина на индийските въоръжени сили не е опознала вертолета, като вражеска цел.

Решението целта да бъде поразена е било взето от оперативния офицер в авиобазата, който по това време е бил отговорен и за противовъздушната отбрана на района. Според разследването, той не е присъствал в кабината за управление на зенитната система SPYDER, а е дал заповед за свалянето по радиостанция, докато се е занимавал с друга задача.

В същото време, оперативният офицер е запитал ръководителя на полети в авиобазата, дали в района има индийски летателни апарати, на което е получил отрицателен отговор, въпреки че ръководителят на полетите би трябвало да е знаел, че в района лети Ми-17, изпълняващ рутинна задача.

The Economic Times съобщава, че свалянето на вертолета е станало практически по същото време, в което изтребители на Индия и Пакистан са водели сражение на около 100 – 120 km от района, което е допринесло за напрежението на индийското летище.

Според индийското издание, в момента разследването се е съсредоточило върху действията на четирима индийски офицери и те могат да бъдат подведени под наказателна отговорност за действията си.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария забрани на Pilatus да работи с ОАЕ и Саудитска арабия
Следваща публикация
ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A
811 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…

Правителството тръгна на извънсъдебно споразумение по договора с Airbus Helicopters

Правителството започна преговори за постигане на извънсъдебно споразумение с европейския вертолетостроител Airbus Helicopters по неразрешените въпроси около сделката за покупка на вертолетите Panther и Cougar. Това съобщава сайтът Mediapool.

Меню