F-16 прогони цивилен самолет от митинг на Тръмп

245 прочитания

Изтребители F-16 прогониха малък цивилен самолет, който бе навлязъл в района на град в Аризона, където американския президент Доналд Тръмп участваше в предизборен митинг. Това е станало вчера, 28 октомври 2020 г.

Тръмп се е намирал в град Булхед, Аризона, където е държал реч в рамките на предизборен митинг. По съобщение на NORAD, около 14,00 часа местно време (22,00 часа българско време), изтребители F-16 са проучили малък самолет от леката авиация, който не е бил във връзка с РВД и е навлязъл във временната зона забранена за полети над Булхед.

От NORAD, които отговарят за ПВО на Северна Америка, са съобщили още, че изтребителите F-16 е трябвало да изстрелят топлинни капани, за да привлекат вниманието на екипажа на лекия самолет. Едва след това, той е влязъл в контакт с РВД, а изтребителите са го експортирали извън зоната забранена за полети.

Реакцията на президента Тръмп на инцидента бе запечатана на видео, като той сочи в небето и обяснява, че се прави „малко шоу” в негова чест. Той и поддръжниците му реагират на случилото се повече от положително.

Разпръскването на топлинни капани е една от последните мерки, които изтребителите изпълняващи „ер полисинг”, взимат, за да привлекат вниманието на самолет, който се е отклонил от маршрута си. Други детайли по инцидента не се съобщават в момента.

Интересно е, че през миналата седмица, когато над Нашвил, Тенеси, също имаше такава временна зона забранена за полети, там се разигра подобен инцидент. Отново малък самолет навлезе в зоната и отново изтребителите трябваше да изстрелват топлинни капани за да привлекат вниманието на екипажа.

Както The War Zone пише, в последните години посещенията на американския президент из САЩ са почти винаги съпроводени с отцепване на въздушното пространство, поддържане на патрули от изтребители във въздуха, както често и летящи радари и танкери. Подобна операция се развръща и когато Тръмп е в дома си във Флорида. Всичко това върви с огромна цена, разбира се.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания блокира продажбата на FA-50 за Аржентина
Следваща публикация
Еквадор получи първите си H145
245 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I

Екипажът на сваления израелски многоцелев изтребител F-16I не е действал адекватно и съобразно утвърдените процедури на израелските ВВС, което е довело да поразяването на самолета му. Това се казва в официалното разследване на инцидента, чийто резултати бяха обявени вчера, 25 февруари 2018 г.

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Меню