F-16 прогони цивилен самолет от митинг на Тръмп

245 прочитания

Изтребители F-16 прогониха малък цивилен самолет, който бе навлязъл в района на град в Аризона, където американския президент Доналд Тръмп участваше в предизборен митинг. Това е станало вчера, 28 октомври 2020 г.

Тръмп се е намирал в град Булхед, Аризона, където е държал реч в рамките на предизборен митинг. По съобщение на NORAD, около 14,00 часа местно време (22,00 часа българско време), изтребители F-16 са проучили малък самолет от леката авиация, който не е бил във връзка с РВД и е навлязъл във временната зона забранена за полети над Булхед.

От NORAD, които отговарят за ПВО на Северна Америка, са съобщили още, че изтребителите F-16 е трябвало да изстрелят топлинни капани, за да привлекат вниманието на екипажа на лекия самолет. Едва след това, той е влязъл в контакт с РВД, а изтребителите са го експортирали извън зоната забранена за полети.

Реакцията на президента Тръмп на инцидента бе запечатана на видео, като той сочи в небето и обяснява, че се прави „малко шоу” в негова чест. Той и поддръжниците му реагират на случилото се повече от положително.

Разпръскването на топлинни капани е една от последните мерки, които изтребителите изпълняващи „ер полисинг”, взимат, за да привлекат вниманието на самолет, който се е отклонил от маршрута си. Други детайли по инцидента не се съобщават в момента.

Интересно е, че през миналата седмица, когато над Нашвил, Тенеси, също имаше такава временна зона забранена за полети, там се разигра подобен инцидент. Отново малък самолет навлезе в зоната и отново изтребителите трябваше да изстрелват топлинни капани за да привлекат вниманието на екипажа.

Както The War Zone пише, в последните години посещенията на американския президент из САЩ са почти винаги съпроводени с отцепване на въздушното пространство, поддържане на патрули от изтребители във въздуха, както често и летящи радари и танкери. Подобна операция се развръща и когато Тръмп е в дома си във Флорида. Всичко това върви с огромна цена, разбира се.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания блокира продажбата на FA-50 за Аржентина
Следваща публикация
Еквадор получи първите си H145
245 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Меню