Спускаемият апарат на Chang’e-5 кацна на Луната

226 прочитания

Спускаемият апарат на китайската сонда Chang’e-5 се приземи успешно на Луната. Това стана днес, 1 декември 2020 г.

Апаратът се е приземил в 15,11 часа по Гринуич (17,11 часа българско време) в предварително набелязания район около планината Рьомкер в Океана на Бурите. Спускането му от ниска лунна орбита е отнело едва 15 минути. Кацането е станало в автоматичен режим, като на височина от около 100 m от повърхността, апаратът е забавил значително спускането си, за да може да си избере площадка с гладка повърхност.

По програма, спускаемият апарат ще започне да събира проби от лунната повърхност след няколко часа. Преди това той разгъва слънчевите си панели и комуникационните антени. Част от пробите ще се вземат от дълбочина 2 m. Общо се очаква да се събере почва с маса от около 2 kg., половин килограм от които ще са от сондиране. След това пробите ще се пакетират и прехвърлят на модула от спускаемия апарат, който ще се изстреля обратно на орбита. Изстрелването ще стане факт след около 48 часа.

Очаква се след два дни модула да се скачи с Chang’e-5, след извършване на серия орбитални маневри. Пробите ще се прехвърлят на борда на спускаема капсула. Chang’e-5 ще остане на лунна орбита още няколко дни, след като изчака оптимално положение на Луната и Земята, той ще запали двигателя си и ще се отправи към родната планета.

На около 5000 m от земята от Chang’e-5 ще се отдели спускаемата капсула с лунните проби. Тя ще отскочи от земната атмосфера за да убие скоростта си, след което ще навлезе обратно в нея. Очаква се тя да се приземи в китайската провинция Вътрешна Монголия в средата на декември.

Ако мисията на Chang’e-5 е успешна, това ще са първите лунни проби върнати на Земята от 1976 г. насам.

Китай вече направи две меки кацания на лунната повърхност. Те станаха факт през 2013 г. с Chang’e-3 и 2019 г. с Chang’e-4, който стана и първия апарат приземил се меко на тъмната страна на Луната.

Пробите на Chang’e-5 се очакват с интерес, защото района, в който се е приземила сондата е значително по-млад от районите от където има проби донесени от Apollo и съветските Луна.

Космическият апарат бе изстрелян на 24 ноември и влезе на лунна орбита на 28 ноември.

Chang’e-5 има близнак – Chang’e-6, който трябва да се изстреля в случай, че мисията на първия апарат се провали. Ако обаче тя е успешна, Chang’e-6 ще се отправи към Луната чак през 2023 г. с мисия да се приземи около Южния лунен полюс.

На снимката: Изображение на това как изглежда спускаемия апарат на лунната повърхност.

Свързани теми

Предишна публикация
Союз СТ-А успешно изстреля разузнавателен сателит за ОАЕ
Следваща публикация
Су-25 продължават регулярни полети (галерия)
226 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Союз МС-09 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-09 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 8 юни 2018 г., в 16,01 часа московско време.

Меню