Първият безпилотен тест на SpaceX Crew Dragon ще бъде на 7 януари 2019 г.

50 прочитания

Първият тест на космическия кораб Crew Dragon на компанията SpaceX ще бъде изстрелян за първи път в космоса на 7 януари 2019 г. Апаратът ще е без екипаж. Това съобщават от NASA.

Експерименталният старт ще бъде с ракетата-носител Falcon 9 от космическия център Кенеди във Флорида. По-късно директорът на NASA Джим Брайдънстейн се е застраховал, че датата е ориентировъчна и зависи от много предварителни проверки и подготовки, които се извършват в момента.

Мисията ще включва пълния профил – от изстрелването, през скачването и разкачането от Международната космическа станция (МКС) до приземяването. Апаратът, обаче няма да превозва екипаж и полетът ще премине автоматично.

Ако всичко премине успешно, през юни 2019 г. ще стане факт още един експериментален стар, но този път на борда на Crew Dragon ще се намират двама астронавти – Боб Бенкен и Дъг Хърли. Ако и този старт бъде успешно, то първият редовен полет до МКС ще стане факт в края на 2019 г.

Crew Dragon се създава в рамките на програмата на NASA – Commercial Crew Development (CCDev), която предвижда разработката на космически кораби за транспорт на персонал до космически станции летящи на околоземна орбита. Първоначално полетите ще са до МКС, но в последствие може да се лети и до други евентуални инсталации.

Освен Crew Dragon на SpaceX NASA има договор и с Boeing за осигуряване на стартове с техния космически кораб CST-100 Starliner. Първият безпилотен полет се планира за март догодина, последван от пилотируем тест през август.

NASA се надява, че преди края на 2019 г. ще има сертифициран за космически полети поне един от двата апарата създадени по програмата CCDev. В момента американската космическа агенция разчита на „Роскосмос” за транспорт на астронавти до МКС.

Свързани теми

Предишна публикация
На орбита успешно бе изведен Союз МС-11
Следваща публикация
Първи успешен старт за „Союз-ФГ” след инцидента от 11 октомври
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Меню