Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

87 прочитания

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Обратното броене бе спряно 16 минути и 53 секунди преди старта, след като ракетата-носител Falcon 9 беше заредена с гориво.

Метеорологичните условия бяха неподходящи за изстрелване през целия ден, както заради гръмотевична активност около стартовия комплекс във Флорида, така и заради бурния океан в района, в който космическия кораб Crew Dragon трябваше да се приводни, ако се наложи аварийно прекратяване на изстрелването.

Стартът трябваше да стане факт в 14,33 часа местно време (23,33 часа българско).

Двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкън ще останат в космическия си кораб до източване на горивото от Falcon 9, процес, който отнема около 40 минути.

Следващият опит за старт ще бъде на 30 май в 15,22 часа местно време (00,22 часа българско време на 31 май). Шансът за подходящи метеорологични условия тогава е 60%, според настоящите прогнози. Ако и тогава времето е неподходящо, следващият прозорец за изстрелване е на 31 май в 15,00 часа местно време.

Мисията, наречена Demo-2 е част от изпитателната програма на Crew Dragon. Ако полетът бъде нормален, това ще приключи сертификационната програма на NASA. Така Crew Dragon и компанията на Илон Мъск Space X ще получи право да провежда пилотируеми космически полети, както в интерес на NASA, така и на частни начала.

Това ще е първото изстрелване на астронавти за NASA от юли 2011 г. насам, когато бе извършен последния полет с Космическата совалка.

Свързани теми

Предишна публикация
Crew Dragon успешно бе изстрелян на орбита
Следваща публикация
NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам
87 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият…
Меню