Президентът Байдън иска да поддържа МКС до 2030 г.

85 прочитания

Администрацията на американския президент Джо Байдън желае да поддържа Международната космическа станция (МКС) до 2030 г. Това стана ясно от публикация на сайта на NASA от 31 декември 2021 г.

Изявлението, обаче не дава никакви детайли за това как Белият дом смята да постигне това. Намеренията също не са изненадващи, като имаше вече ясни сигнали, че доколкото зависи от Байдън, животът на МКС ще бъде удължен.

Към момента има ясни ангажименти САЩ да поддържат МКС до края на 2024 г.

Администраторът на NASA бил Нелсън заяви, че приветства решението, което щяло да помогне на САЩ да подобри иновациите и конкурентоспособността си, како и че това ще помогне за новите мисии до Луната и изпращането на първите хора на Марс.

От NASA многократно заявяваха в последните години, че биха предпочели МКС да се експлоатира поне още няколко години след 2024 г., което ще помогне за по-лесното преминаване към комерсиални научни станции намиращи се на ниска околоземна орбита. В същото време, последният сериозен опит това да се формализира в САЩ е от 2018 г.

Решението на администрацията на Байдън да удължи живота на МКС до 2030 г., обаче не е достатъчно и американската страна трябва да убеди в това и партньорите си в лицето на ESA, Канада, Япония и Русия.

Генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер заяви, че приветства решението на американската страна и ще го представи на страните-членки на ESA. Все още няма ясни сигнали от Канада и Япония.

Не е ясно как Русия ще гледа на удължаване живота на станцията до 2030 г. Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос, заяви през миналия октомври, че оперирането на станцията след 2024 г. ще бъде съпроводено с трудности от техническо естество. Русия планира да създаде национална космическа станция в близко бъдеще, но плановете там все още не са достатъчно ясни.

Геополитиката ще внесе допълнителни трудности, предвид крайно изострените отношения между Запада и Русия.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX може да фалира ако не се справи проблемите с моторите Raptor
Следваща публикация
Производството на ракетите-носители „Протон” отивам към своя край
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…
Меню