Президентът Байдън иска да поддържа МКС до 2030 г.

92 прочитания

Администрацията на американския президент Джо Байдън желае да поддържа Международната космическа станция (МКС) до 2030 г. Това стана ясно от публикация на сайта на NASA от 31 декември 2021 г.

Изявлението, обаче не дава никакви детайли за това как Белият дом смята да постигне това. Намеренията също не са изненадващи, като имаше вече ясни сигнали, че доколкото зависи от Байдън, животът на МКС ще бъде удължен.

Към момента има ясни ангажименти САЩ да поддържат МКС до края на 2024 г.

Администраторът на NASA бил Нелсън заяви, че приветства решението, което щяло да помогне на САЩ да подобри иновациите и конкурентоспособността си, како и че това ще помогне за новите мисии до Луната и изпращането на първите хора на Марс.

От NASA многократно заявяваха в последните години, че биха предпочели МКС да се експлоатира поне още няколко години след 2024 г., което ще помогне за по-лесното преминаване към комерсиални научни станции намиращи се на ниска околоземна орбита. В същото време, последният сериозен опит това да се формализира в САЩ е от 2018 г.

Решението на администрацията на Байдън да удължи живота на МКС до 2030 г., обаче не е достатъчно и американската страна трябва да убеди в това и партньорите си в лицето на ESA, Канада, Япония и Русия.

Генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер заяви, че приветства решението на американската страна и ще го представи на страните-членки на ESA. Все още няма ясни сигнали от Канада и Япония.

Не е ясно как Русия ще гледа на удължаване живота на станцията до 2030 г. Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос, заяви през миналия октомври, че оперирането на станцията след 2024 г. ще бъде съпроводено с трудности от техническо естество. Русия планира да създаде национална космическа станция в близко бъдеще, но плановете там все още не са достатъчно ясни.

Геополитиката ще внесе допълнителни трудности, предвид крайно изострените отношения между Запада и Русия.

Свързани теми

Предишна публикация
Производството на ракетите-носители „Протон” отивам към своя край
Следваща публикация
SpaceX може да фалира ако не се справи проблемите с моторите Raptor
92 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…
Меню